Nastavlja se obnova tradicijskih kvarnerskih barki u sklopu projekta Mala barka 2 – Porinut bragoc Paolina

Obilježeno je porinuće jedne od osam tradicijskih barki s područja Kvarnera koje se obnavljaju u sklopu projekta „Mala barka 2 – Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana“, a koji se realizira u prekograničnom Programu suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska za razdoblje 2014.-2020.

Krk – U Krku je u more porinut novoobnovljen tradicijski brod – bragoc Paolina kojeg su u namjeri očuvanja i revitalizacije pomorske, brodograđevne i ribarske baštine, nakon što su prethodno uredili i izložili dva najtipičnija krčka i kvarnerska plovila – pasaru i guca, odlučili nabaviti te u cijelosti rekonstruirati Jedriličarski klub Plav i Grad Krk uz podršku Primorsko-goranske županije u okviru projekta Mala barka 2.

Članovi venecijanske Udruge Arzana Krčanima su poklonili starog bragoca izgrađenog u jednom od brodogradilišta Chioggie (pedesetih godina prošlog stoljeća), a unatoč njegovom lošem stanju, svojim je konturama i veličinom uspio zadiviti krčke zaljubljenike u pomorsku baštinu, pa se krenulo u njegovu nimalo jednostavnu rekonstrukciju. Bragoc je obnavljan u Malinskoj u brodogradilištu Franka Kraljića.

S obzirom da su modernim načinom života i višestrukim prednostima tradicionalne male barke gotovo u potpunosti zamijenjene plastičnim plovilima, trenutno je ostalo očuvano vrlo malo primjeraka tradicionalnih malih barki te se ovim projektom nastoji doprinijeti revitalizaciji tradicijskih drvenih barki. Slovenski partneri obnavljaju tri tradicijske barke, a na području Kvarnera pored navedene obnovljene su ili u završnoj fazi obnove sljedeće barke: Pasara iz 1954. godine (Lovran), Guc iz 1953. godine (Nerezine), Guc iz 1985. godine (Ika), Leut iz 1932. godine (Mošćenička Draga), Gajeta iz 1932. godine (Ičići) i Guc iz 1990. godine (Selce). Nakon obnove, vlasnici tih plovila izložit će svoja plovila u lučicama, propisno ih obilježiti te učiniti dostupnima javnosti za razgled. Također, sudjelovat će u regatama tradicionalnih plovila u sklopu turističkih manifestacija koje se održavaju na Kvarneru.

Kako bi se sačuvala od zaborava nematerijalna pomorska baština koju predstavljaju stari zanati također je provedeno istraživanje i mjerenje očuvanih primjeraka tradicionalnih plovila (malih barki) kako bi se izradili njihovi detaljni tehnički opisi te je snimljen tijek njihove obnove. Na temelju tih opisa bit će moguće u budućnosti izraditi njihove replike i na taj način sačuvati ih od nestajanja. Male barke su vrijedni artefakti koji krase naše male lučice i predstavljaju interpretaciju pomorske baštine na otvorenom. Takva plovila ujedno čine i arhitekturu turističkog proizvoda jer su turistima lako dostupna i vrlo atraktivna.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }