Možemo! Rijeka: Novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda nije dobro promišljen te je nepotreban i skup

Autor: Sanja Monar 29.03.2023

Nebojsa_Zelic,_Orjen_Petkovic,_Morena_Lekan

"Temeljni problem jest taj da nam je neobična odluka da se postojeće tehnološko rješenje širi i mijenja rješenjem koje će sigurno uzrokovati puno veće troškove i udarac na džepove građana, jer postojeće rješenje zadovoljava sve predviđene okvire za ispust obrađene vode u more..."

Rijeka – Možemo! Rijeka su održali tiskovnu konferenciju na temu sustava obrade otpadnih voda. Podsjetimo, Prijedlog odluke o odvodnji otpadnih voda na području aglomeracije Rijeka jedna je od točaka dnevnog reda Županijske skupštine koja će se održati u četvrtak. Ta je odluka jedan od uvjeta da Komunalno društvo „Vodovod i kanalizacija“ krene u dogradnju projekta izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda, dio čega je i izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti vrijednog više od 65 milijuna eura. Iz Možemo! su zabrinuti upravo oko realizacije projekta pročišćivača i ističu da nisu jasni niti razlozi za takav uređaj niti troškovi koji će proizaći kad ga se stavi u funkciju, te da mnoge stvari u vezi tog projekta još nisu jasno iskomunicirane s građanima.

“Svjesni smo nužnosti obnove dijelova sustava vodoopskrbne mreže kao i obnove i proširenja kanalizacijske mreže. Pozdravljamo zamjenu dotrajalih vodovodnih cijevi starih više od stotinu godina kao i rješenje za korištenje postojećih taložnica i septičkih jama kod višestambenih objekata što je posebno problematično u krškom prostoru kakav je naš. Ono što nas brine je projekt izgradnje pročišćivača na Delti, odnosno izgradnja sustava biološke obrade otpadnih voda. Ovaj projekt donesen je prije našeg ulaska u politička tijela Grada Rijeke i Županije i žao nam je što se neki njegovi aspekti nisu ranije istaknuli u javnosti i što u atmosferi sveopćeg oduševljenja njime moramo biti oni koji će postaviti pitanja i istaknuti probleme. Temeljni problem jest taj da nam je neobična odluka da se postojeće tehnološko rješenje širi i mijenja rješenjem koje će sigurno uzrokovati puno veće troškove i udarac na džepove građana, jer postojeće rješenje zadovoljava sve predviđene okvire za ispust obrađene vode u more. Potvrda ovoga su vrijednosti izmjerenih parametara koje su uvijek višestruko ispod dopuštenih razina. Nije nam jasno što točno predviđeni pročišćivač treba riješiti”, kazao je Nebojša Zelič.

“Izgradnja sustava biološke obrade otpadnih voda u našem slučaju nije potrebna, a donosi niz potencijalnih i realnih problema. Povećanje kompleksnosti sustava nužno za sobom povlači povećanje redovnih operativnih troškova rada sustava. Predviđeni sustav će tako kao nusprodukt imati biološki aktivni mulj kojega će trebati zbrinjavati, što za sobom povlači i trošak tog zbrinjavanja, kao i višestruko povećanje troška utrošene električne energije. Na pitanje upućeno na Gradskom vijeću o projekciji povećanja troškova odvodnje nismo dobili konkretan odgovor, već obavijest o potrebi korekcije cost-benefit analize tijekom ove godine. Iskustva pokazuju porast troškova od 25 do 60 posto i kod manjih sustava od ovog našeg. Otvara se pitanje opravdanosti tog povećanja u trenutku kad je postojeći sustav više nego zadovoljavajuć. Također, iz navedenog proizlazi i pitanje na koga će pasti teret tog troška”, pita se Orjen Petković.
“U prezentacijama ovog megaprojekta uočili smo još jednu potencijalnu financijsku i tehničku manjkavost. Naime, projekt predviđa razdvajanje oborinske i fekalne kanalizacije, na čemu se već radi. Predviđena projektna sredstva ne pokrivaju zahvate razdvajanja oborinskih i fekalnih odvoda unutar objekata korisnika. Nameće se pitanje tko će platiti te zahvate u našim zgradama i tko će ih, i u kojem roku, izvesti? Također, što će se dogoditi korisnicima koji ne razdvoje unutarnje kanalizacijske sustave i kako će sustav podnijeti eventualne korisnike se nisu razdvojili? Mnogo je neodgovorenih pitanja, komunikacija s javnošću gotovo je nepostojeća, a radovi su u tijeku. Postavljanjem ovih pitanja, odnosno pozivanjem ViK-a da odgovori na njih, želimo potencijalno zaštititi naše sugrađane i sugrađanke od neopravdanog udara na njihov budžet”, istaknuo je Petković.

“Također, teško je zamisliti suživot ovakvog sustava obrade otpadnih voda sa, na svega stotinjak metara udaljenom, planiranom budućom najvećom marinom na Jadranu. Biološki sustavi obrade imaju određen miris koji u slučaju nepravilnosti u radu ili već navedenih poteškoća postaje intenzivan i izrazito neugodan. Ponovno se postavlja pitanje zašto se odlučilo za upravo ovaj oblik obrade otpadnih voda? Potreba ne postoji, jer je i postojeći sustav više nego dovoljan. Dakle, ne može biti govora o zadovoljavanju zakonskog okvira. Nadamo se da ova odluka neće biti put u stvaranje još jednog ‘slučaja Marišćina’, samo u sustavu kanalizacije. Sjetimo se i neslavno propalog projekta ‘Mrtvaška’, školskog primjera nepromišljenog i lošeg projekta, postavljenog - nepotrebno - megalomanski, samo kako bi se ‘izvuklo’ što više novaca iz EU fondova.

U konačnici, ono najvažnije za građane i građanke, i glavni razlog našeg medijskog istupa, jest apel da nam iz ViK-a jasno odgovore na pitanje zašto su išli u ogroman projekt pročišćivača u centru grada ako postojeći funkcionira dobro, koliko će to koštati građane te zašto se navedeno nije iskomuniciralo prema javnosti?”, pita Morena Lekan.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...