Otvoren simpozij o HIV-u "Kako okončati epidemiju HIV-a u Hrvatskoj"

Autor: Sandra Turkalj 23.09.2022

Simpozij_pod_nazivom_-_Kako_okoncati_epidemiju_HIV-a_u_Hrvatskoj-27605

Prošle godine zabilježeno je 1,5 milijuna novih zaraza HIV-om u svijetu, a od posljedica bolesti umrlo je 500 000 ljudi, no došlo je do napretka u prevenciji, dijagnostici i liječenju HIV-a.

Rijeka - Simpozij "Kako okončati epidemiju HIV-a u Hrvatskoj" održava se 23. i 24. rujna u organizaciji Klinike za infektivne bolesti KBC-a Rijeka na čelu s predstojnicom doc. dr. Irenom Slavuljicom u suradnji sa zagrebačkim infektolozima prof. dr. sc. Josipom Begovcem i prim. Šimom Zekanom ispred Hrvatskog društva za infektivne bolesti.

Prošle godine zabilježeno je 1,5 milijuna novih zaraza HIV-om u svijetu, a od posljedica bolesti umrlo je 500 000 ljudi. Tema okončanja epidemije HIV-a je i dalje aktualna i predstavlja ambiciozan, ali s obzirom na napredak u prevenciji, dijagnostici i liječenju HIV-a, u budućnosti ostvariv cilj. Za realizaciju ovako ambicioznog cilja, neophodno je kombinirati veći broj mjera za sprečavanje zaraze.

Simpozij_pod_nazivom_-_Kako_okoncati_epidemiju_HIV-a_u_Hrvatskoj_1

Najvažnija mjera prevencije HIV-a svakako ostaje odgovorno spolno ponašanje. Strategija ranog testiranja i liječenja oboljelih od HIV-a igra središnju ulogu u nacionalnom programu suzbijanja epidemije. Naime, zahvaljujući značajnom napretku u liječenju, danas osoba oboljela od HIV-a ako redovito uzima antiretrovirusne lijekove (lijekovi za HIV) može očekivati normalan životni vijek. HIV-pozitivne osobe koje se liječe, kada postignu nemjerljivu razinu virusa u krvi ne mogu zaraziti HIV-negativne osobe. Dakle, ranim otkrivanjem zaraze HIV-om i ranim liječenjem oboljelih preveniramo nove infekcije u populaciji.

Druga važna mjera u prevenciji HIV-a je predekspozicijska profilaksa (PrEP) - uzimanje antiretrovirusnih lijekova kako bi se spriječila zaraza HIV-om. PrEP se provodi u osoba koje nisu zaražene HIV-om, no pod povećanim su rizikom za zarazu. Brojna klinička istraživanja dokazala su sigurnost i učinkovitost PrEP-a koja iznosi više od 90%, ako se redovito uzima. PrEP je dostupan u Hrvatskoj od rujna 2018. i do sada se provodio samo u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. S obzirom na potrebu unapređenja prevencije HIV bolesti i osiguravanja lakšeg pristupa novim metodama prevencije, u Klinici za infektivne bolesti KBC-a Rijeka uvodi se PrEP-a antiretrovirusnim lijekovima. Važno je naglasiti da PrEP nije apsolutna zaštita protiv infekcije HIV-om, ali s odgovornim spolnim ponašanjem, ranim otkivanjem i liječenjem oboljelih od HIV-a predstavlja neobično važnu kariku u zaustavljanju pandemije HIV-a.

Alen_Ruzic_2022

Prilikom otvaranja simpozija, ravnatelj prof. dr. Alen Ružić istaknuo je da KBC Rijeka kontinuirano prati i bez odgode uključuje dostupne suvremene dijagnostičke i terapijske metode u svim područjima kliničkog rada. „Tako i ovaj primjer edukativnih aktivnosti i razmjene iskustava na području liječenja i prevencije HIV-a predstavlja usklađivanje postojeće prakse s najnovijim međunarodnim smjernicama“ – naglasio je ravnatelj Ružić.