Predavanje biologa Boštjana Surine o bioraznolikosti u gradovima

Autor: Sanja Monar 21.03.2023

Bostjan_Surina,_foto_Tanja_Kanazir_ Foto: Tanja Kanazir

Problematiku vezanu za bioraznolikost u gradovima najčešće se pokušava riješiti stvaranjem „zelenih otoka"

Rijeka - U suradnji udruge Drugo more i Prirodoslovnog muzeja Rijeka, biolog dr. sc. Boštjan Surina održat će u četvrtak, 23. ožujka u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) predavanje pod nazivom Bioraznolikost u gradu, s početkom u 19 sati.

Kako navodi Boštjan Surina u najavi predavanja, bioraznolikost predstavlja složenu biološku oznaku ekosustava koja se često pogrešno shvaća i interpretira. Može se promatrati i analizirati na različitim razinama, od molekula, preko jedinki, vrsta i zajednica, pa sve do samih ekosustava. „Suprotno općem mišljenju, bioraznolikost u gradovima je velika i često znatno veća od bioraznolikosti u susjednim ekosustavima, koji su pod manjim utjecajem čovjeka. No, ta raznolikost u većini primjera nije funkcionalna."

Problematiku vezanu za bioraznolikost u gradovima najčešće se pokušava riješiti stvaranjem „zelenih otoka". Budući da takvu praksu Surina iz više razloga smatra pogrešnom, u predavanju će razložiti primjere samoodrživih i funkcionalnih načina uspostavljanja bioraznolikosti u urbanim sredinama.

Boštjan Surina je diplomirao, magistrirao i doktorirao biologiju u Ljubljani. Od 2010. godine radi kao kustos u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci i kao izvanredni profesor na Primorskom sveučilištu u Kopru. Prije toga je radio kao istraživač na Institutu za botaniku u Beču. Njegove teme interesa su evolucija biljaka i specijacija na Mediteranu, s posebnim naglaskom na ekosustave na visokim nadmorskim visinama. Posebno se bavi filogenijom i filogeografijom sredozemne flore, biologijom oprašivanja, evolucijom i održavanjem reproduktivnih barijera kod biljaka, te biologijom zaštite biljaka.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...