[VIDEO] PGS: Našim amandmanom se osigurava novčana pomoć samozaposlenim obrtnicima po završetku rodiljnog

Autor: Sanja Monar 22.03.2023

pgs_tiskovna_butorac_micic_badurina_troselj

Odgovarajući na pitanja novinara, Ana Trošelj najavila je da će PGS na sjednici podržati prijedlog povišenja plaće gradonačelniku i njegovim zamjenicima

Rijeka - Prve ovogodišnje izmjene i dopune, odnosno rebalans Proračuna za 2023., Odluka o pravu na novčanu pomoć samozaposlenom roditelju, Odluka o izmjenama DPU-a Krnjevo, Izvješće o radu KD „Čistoća“, Prijedlog odluke o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Muzeja Grada Rijeke, ali i Odluka o utvrđivanju visine plaće gradonačelniku i njegovim zamjenicima neke su od tema sljedeće sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke sazvane za 23. ožujka 2023. uoči čijeg zasjedanja je danas Primorsko goranski savez održao konferenciju za novinare.

Uvodno je Ana Trošelj, koja i obnaša funkciju predsjednice Gradskog vijeća, naznačila da će PGS u najvećem dijelu podržati predložene odluke. Jedna točka ipak je u fokusu stranke, što i ne čudi s obzirom da je prijedlog i pristigao iz PGS-a. I kao jedno od tadašnjih izbornih obećanja, ali i kao amandman na ovogodišnji Proračun Grada Rijeke. Riječ je o Prijedlogu odluke o pravu na novčanu pomoć samozaposlenom roditelju obrtniku.

VIDEOPGS-ov amandman omogućio naknade roditeljima obrtnicima

„Temeljem našeg prijedloga, takvom roditelju bit će isplaćivana novčana naknada poslije isteka rodiljnog ili roditeljskog dopusta. Riječ je o demografskoj mjeri, jednom prilično inovativnom pristupu socijalnim davanjima kojim smo majkama i očevima željeli olakšati to prijelazno razdoblje ponovnog uključivanja na tržište rada, smanjiti financijski pritisak na roditelje obrtnike. Dakako, cilj nam je bio i spriječiti moguće zatvaranje obrta mladih roditelja. A valja znati da su rodiljne naknade za samozaposlene roditelje obrtnike nepravedno i sramotno niske te iznose tek 2.500 kuna, odnosno oko 330 eura, a kao rezultat činjenice da obrtnici, koji su najčešće tzv. paušalci, plaćaju i niže iznose za doprinose na svoja primanja. Bude li prijedlog usvojen, naknada će biti isplaćivana jednokratno, u visini 670 eura. Nije to baš ono što smo točno željeli i predlagali već svojevrsno kompromisno rješenje, jedna mjera koja bi omogućila obrtniku da osigura sredstva barem za isplatu doprinosa nekoliko mjeseci, dok ponovo ne uhoda posao“, rekla je Mičić Badurina, predsjednica PGS-a Rijeke i gradska vijećnica.

Odreći se torpeda bilo je nerazumno i nepravedno

Politički tajnik stranke Franjo Butorac najavio je pitanje što će ga stranka postaviti tijekom Aktualnog sata sjednice, a riječ je o činjenici da će uskoro sa Žabice biti uklonjena izložba riječkih torpeda te, prema najavama, svi eksponati što su ih vlasnici ustupili Muzeju Grada Rijeke vraćeni vlasnicima.


„ Nije riječ samo o nemalim troškovima što ih postupak otpremanja i vraćanja iziskuje već prije svega želimo problematizirati činjenicu da ostajemo bez strahovito vrijedne muzejske zbirke, odnosno eksponata. To ne namjeravamo šutke promatrati i inzistirat ćemo da oni, eksponati, i dalje budu ili sastavni dio zbirke Muzeja Grada Rijeke ili samostalna izložba ili da naprosto osnujemo Muzej riječkog torpeda. Ovaj grad i tvorci torpeda, Luppis i Whitehead, to naprosto zaslužuju. Ne mislimo da treba slaviti tako razorno oružje, ali moramo znati da je izum torpeda rezultirao razvojem niza drugih industrija, od žiroskopa do motora s unutarnjim izgaranjem. U to doba bila je riječ o vrlo spektakularnim, gotovo nezamislivim izumima i proizvodima. Odreći se svega toga bilo bi nerazumno i nepravedno prema našoj baštini, ali i potencijalno sjajnoj turističkoj ponudi. Dakako, cijela ova priča uključuje i onu o potrebi hitnog spašavanja originalne lansirne stanice torpeda koja je pred konačnim urušavanjem“, zaključio je Butorac.

Odgovarajući na pitanja novinara, Ana Trošelj najavila je da će PGS na sjednici podržati prijedlog povišenja plaće gradonačelniku i njegovim zamjenicima jer ta stranka drži neprihvatljivim da ljudi na čelu grada poput Rijeke imaju plaće manje od onih koji vode gradove od, recimo, 11.000 stanovnika te da budu na 11. mjestu prema visini plaća u Republici Hrvatskoj.

„Njihov rad ili nerad na kraju balade će ocijeniti birači, ali smatramo da oni moraju biti adekvatno plaćeni“, rekla je Trošelj, a Mičić Badurina dodala da, ustvari, nije riječ o povišenju njihovih plaća već o vraćanju na razinu od prije više od 10 godina, ali i da naprosto nije ni korektno ni razumno da gradski pročelnik ima veću plaću od zamjenika gradonačelnika. Uz to, ova odluka omogućit će i povišenje plaća gradskim službenicima što su danas, zaključila je Mičić Badurina uistinu mizerne i postavlja se pitanje hoće li uskoro u gradskoj upravi imati tko raditi jer se građani, upravo zbog visine primanja, više niti ne javljaju na raspisane natječaje Grada.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...