[FOTO/VIDEO] Otvorena izložba Nikole Ukića “Zaželi želju” u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti

Autor: Ana Šumanović 17.03.2023

izlozba_nikola_ukic_zazeli_zelji_mmsu_rijeka_2023__3_

Izložba “Zaželi želju” se sastoji od tri skulpture Fuga, Cijevi i Kolo, smještene u tri prostorije, posvećuje pitanjima što skulptura danas može biti i na koje je sve načine povezana s društvenim i proizvodnim odnosima.

Rijeka - U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci sinoć je otvorena izložba Nikole Ukića “Zaželi želju”. Ovime se nastavlja predstavljanje autora riječke scene koji su stasali devedesetih godina te u inozemnom okruženju pronašli poticajnije uvjete za rad.

izlozba_nikola_ukic_zazeli_zelji_mmsu_rijeka_2023__5_ Nikola Ukić

Nikola Ukić umjetničko školovanje započinje u Rijeci na tadašnjemu Filozofskom fakultetu, Odsjek za likovnu kulturu (1993. – 1995.). Studij nastavlja na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu od 1995. do 1999., a od 2000. do 2004. na Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu gdje je diplomirao u klasi Georga Herolda. U Düsseldorfu živi više od dvadeset godina.
Ukićev rad seže od efemernih instalacija i site specific skulptura do digitalnih grafika, videa i performansa. Njegova umjetnička praksa fokusirana je na propitivanje kiparskih strategija, istraživanje tradicionalnih postavki i modernističkih protokola. Bavi se interakcijama između autentičnosti i fikcije, esencijalnog i marginalnog te se usredotočuje na pitanja kulturnog prevođenja.

izlozba_nikola_ukic_zazeli_zelji_mmsu_rijeka_2023__2_

Sudjelovao je na brojnim izložbama i dobitnik je nekoliko stipendija i rezidencija. Duži niz godina djeluje i kao predavač na umjetničkim školama, a trenutačno radi kao znanstveni suradnik na Arhitektonskom Fakultetu Sveučilišta u Siegenu, Njemačka. Kustos (s N. Ivančević) izložbe umjetnika NRW-a u MSU Zagreb 2014. godine.

Izložba “Zaželi želju” se sastoji od tri skulpture Fuga, Cijevi i Kolo, smještene u tri prostorije, posvećuje pitanjima što skulptura danas može biti i na koje je sve načine povezana s društvenim i proizvodnim odnosima.

izlozba_nikola_ukic_zazeli_zelji_mmsu_rijeka_2023__1_ Jan Bern Urban u fotografskom zanosu

Ravnateljica Muzeja Branka Benčić prisutne je uvela u izložbu i koncept kojim se vodi Muzej: “Odluka je Muzeja da izlaže radove generacijski bliskih umjetnika i umjetnica, a koji su stupili na scenu krajem devedesetih ili dvije tisućitih. U tu grupu spada i Nikola Ukić, a jedna zanimljiva koincidencija je da je i dio nas u muzeju dio ovog generacijskog konteksta. Izložba "Zaželi želju" nam donosi nove umjetnikove produkcije koje su raspoređene u 3 prostora koja predstavlja ne samo kontinuitet nego i širenje prostor umjetnikovog istraživanja."

Viša kustosica Sabina Salomon dodala je kako "ovi radovi ne ugađaju oku, nego otkrivaju najelementarniji proces izrade skulpture". Ksenija Orelj objasnila je kako je došlo do naslova. "Sam naslov potječe od jednog Ukićevog rada, a nama se činio jako asocijativan i nekako komunikativan. Tko vas danas pita da zaželite želju? Nije baš čest slučaj. Mi smo se time htjeli okrenuti tome da zaželimo želju da se dogodi ono što se trenutno čini nemogućim. Tu naravno postoji pitanje budućnosti. Izložba je, iako ne na direktan način, centrirana na pitanje zajednice. Prva soba je tu kao pitanje habitata, druga kao soba nekakve pozadinske strukture i skrivene logistike i treća soba kao pitanje kolektiva. "Zaželi želju" je i pitanje za sam medij skulpture kakva želimo da ona bude, kako da se širi i kako da obuzme i prostor i promatrača. Odnosi se i na samu Rijeku jer objedinjava industrijske materijale kao podsjetnik na industrijski karakter grada, ali isto tako je aktivacija želje da sam Benčić bude aktiviran.”

VIDEO

Autor izložbe Nikola Ukić kratko je zahvalio svima koji su sudjelovali u procesu, a nakon toga je gradonačelnik svojim govorom otvorio izložbu: "Meni je izuzetna čast da vas mogu pozdraviti ovdje u ime Grada Rijeke i u svoje osobno ime na otvaranju ove izuzetno zanimljive izložbe. Muzeji i Grad ljude koji su stasali u Rijeci u umjetničkom pogledu i kasnije se otisnuli u inozemstvo i tamo napravili zavidne karijere, na neki način nastoji vratiti kući i predstaviti rodnome gradu na jedan sveobuhvatan način. Ove tri skulpture predstavljaju i preuređenje ovog prostora koji je služio u svrhu industrije u jedan prostor kulture, galerijski prostor, muzejski prostor i prostor koji tek treba u punini zaživjeti. Izuzetno mi je drago i da je velika posjećenost danas ovdje na otvaranju. To znači da interes postoji i da ove prostore treba napuniti sadržajem da svi skupa u njemu uživamo.

izlozba_nikola_ukic_zazeli_zelji_mmsu_rijeka_2023__6_

Uz izložbu, tu je i popratni program:
Vodstva za građanstvo održavat će se četvrtkom u 18 sati. Termini: 23.3. (vodstvo s umjetnikom), 13.4., 27.4. i 18.5. (Dan muzeja)

Radionice – MMSU Lab je kontinuirani format likovno-kreativnih i edukacijskih radionica koje inspiraciju nalaze u radovima na izložbama ili iz zbirki Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Od travnja do kraja lipnja održat će ciklus radionica MMSU Lab-a koji će kroz teme, motive i tehnike biti povezan s trenutnom muzejskom izložbom Nikole Ukića Zaželi želju”.

⁃ Mjesto održavanja: Dječja kuća + Muzej moderne i suvremene umjetnosti
⁃ Termini: utorkom – 21.03./ 18.04. / 9.05. od 17:30 do 19:00, uz prethodnu prijavu
⁃ Voditeljica: muzejska pedagoginja Ivana Lučić

pocket icon

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena izložba Nikole Ukića “Zaželi želju”

Više sa portala torpedo.media ...