U OKU KAMERE Kultni gitarist i autor Marc Ribot u posjetu Opatiji

Elton John, Marianne Faithfull, Diana Krall, Robert Plant & Alison Krauss, Elvis Costello, Allen Ginsberg samo su neki od glazbenika kojima je Ribot dao svoj osobni pečat, dok je s Tomom Waitsom snimio ključne albume Rain Dogs (1985.), Franks Wild Years (1987.), Big Time (1988.), Mule Variations (1999.), Real Gone (2004.)…

Opatija – Nedavni koncert Diane Krall u Opatiji za ljubitelje jazza bio je dvostruki dobitak. Osim što je Ljetna pozornica ugostila svjetsku jazz zvijezdu, u izvrsnom bandu ‘skrila’ se još jedna glazbena legenda – američki gitarist Marc Ribot, koji je kultni status stekao prvenstveno kao gitarist legendarnog kantautora Toma Waitsa.

Marc Ribot

Iako njegov nastup u Opatiji nije bio toliko istaknut, ponajprije zbog činjenice da je nastupao kao dio kolektiva, obožavatelji nisu ostali imuni na njegovo ukazanje. Jednaku situaciju doživio je i potpisnik ovih redova, nekoliko dana nakon koncerta, kada je u svom uobičajenom posjeti Foto Luigiju, u samoj radnji susreo Marca.

Nakon prvotnog iznenađenja, koje je bilo obostrano, moje jer susrećem ‘face to face’ Marca, a njegovo jer ga je netko prepoznao vrlo brzo se pretvorilo u ugodan razgovor o glazbi. Krenuli smo s recenziranjem opatijskog nastupa, uz sve pohvale publici koja ih je oduševila, a završili na preporukama što i gdje se u našem kraju može pojesti i pogledati. Ribot čija je trenutna životna adresa Trst, u Opatiji je ostao nekoliko dana nakon koncerta, da bi svoj odmor nastavio u Novom Vinodolskom, nakon čega se ponovo priključio Diani u nastavku turneje. Impresioniran je našim krajem, arhitekturom, gastronomijom, ali i spojem mora i planina koje nas okružuju. Nije izostao ni poziv na Jerry Ricks blues festival koji se trenutno odvija na Opatijskoj rivijeri, s velikom završnicom u Kastvu ovog vikenda. Zahvalio se na pozivu, uz objašnjenje da zbog preuzetih obaveza ne može posjetiti festival, ali poziv s produkcijske strane festivala nije izostao za neku buduću suradnju… Također, ostao je iznenađen koliko fanova ima u našem kraju, koji već desetljećima njegov autorski rad prate pasionirano – a među njima definitivno se nalaze naš kolega Marin Aničić i umjetnički voditelj Jerry Ricks Blues Festivala i glazbenik Riccardo Staraj. Iako je većina Ribotov rad upoznala kroz suradnju s Tomom Waitsom, na popisu njegovih glazbenih akvizicija nalaze se brojni glazbenici: Elton John, Marianne Faithfull, Diana Krall, Robert Plant & Alison Krauss, Elvis Costello, Tift Merritt, Allen Ginsberg, Caetano Veloso, John Zorn, David Sylvian, Jack McDuff, Wilson Pickett, The Lounge Lizards, Arto Lindsay, T-Bone Burnett, Medeski, Martin and Wood, Cibo Matto, Sam Phillips, Foetus, Susana Baca, The Black Keys, Vinicio Capossela, Alain Bashung, McCoy Tyner, Mike Patton, Stormin’ Norman & Suzy Williams, Neko Case, Madeleine Peyroux, Joe Henry, Allen Toussaint, Ikue Mori i drugi.

Na glazbenom planu također ima novosti, a nakon objavljivanja albuma ‘Songs of resistance’, koji je bio svojevrsni komentar na Trumpov izbor u Sjedinjenim Američkim Državama, Marc se priprema za snimanje novog materijala.