Uspješno neutralizirana mina sa 690 kilograma eksploziva

Autor: Sanja Tumara 19.03.2023

Press_mup_mina_post

U 13.15 sati uspješno je završena zahtjevna akcija neutralizacije protubrodske mine. Mina je ukupne dužine 298 cm i promjera 70 cm, ukupne težine 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva.

Rijeka – Nakon temeljitih i opsežnih priprema, danas u 13.15 sati uspješno je završena zahtjevna akcija neutralizacije protubrodske mine zaostale iz Drugog svjetskog rata pronađene u riječkoj luci prilikom radova u lipnju prošle godine.

Nakon obavljenog pregleda utvrđeno je da je riječ o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje, koja se nalazi na dubini od 19 metara, djelomično ukopana u muljevito dno. Mina je ukupne dužine 298 cm i promjera 70 cm, ukupne težine 986 kilograma sa 690 kilograma eksploziva, navodi se u priopćenju Stožera civilne zaštite grada Rijeke s održane konferencije za novinare.

Zbog navedenih karakteristika, kao i pozicije na kojoj je mina pronađena, blizine stambenih zgrada i velikog broja infrastrukturnih objekata, procijenjeno je da nije moguće njeno uništavanje na mjestu pronalaska kontroliranom eksplozijom.

Stoga je odlučeno da će se mina, kad se za to steknu svi potrebni preduvjeti, uključujući i povoljne vremenske prilike, izmjestiti iz riječke luke i premjestiti na pogodnu lokaciju na kojoj će biti neutralizirana.

Ronioci specijalne policije MUP-a jutros su izmjestili minu s dna riječke luke i pripremili je za tegalj. Mina je podignuta balonima na dubinu od oko 7 metara i te na taj način brzinom od dvije milje na sat tegljena do lokacije gdje je konačno na siguran način neutralizirana, metodom detonacije u vodi.

Neutralizacija je provedena na lokaciji na najmanjoj udaljenosti od kopna od 8300 metara i više, a samo mjesto bilo je osigurano plovilima u polumjeru od oko 7000 metara.
Tijekom trajanja akcije poštovane su najviši standardi i mjere sigurnosti, kako za sigurnost svih neposredno uključenih u akciju izmještanja i neutralizacije mine, tako i za stanovništvo i imovinu.

VIDEO

Cijelu zahtjevnu akciju izvlačenja i neutralizacije zaostale mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom, Jedinicom specijalne i interventne policije Rijeka, Regionalnom protueksplozijskom jedinicom Rijeka, ATJ Lučko, Ronilačkim obučnim centrom Mali Lošinj, Zapovjedništvom za intervencije MUP –a, Ministarstvom obrane RH –om, Ravnateljstvom civilne zaštite i mnogim drugim službama i institucijama: Lučka uprava
Lučka kapetanija Rijeka, Javna vatrogasna postrojba Rijeka,
Postrojba Civilne zaštite Rijeka, Grad Rijeka – Komunalno i Prometno redarstvo te Direkcija zajedničke komunalne djelatnosti, Gradske komunalne tvrtke: Rijeka Plus, KD Vodovod i kanalizacija, KD Autotrolej, Energo, Rijeka sport d.o.o. , Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka , Zavod za hitnu medicinu PGŽ
KBC Rijeka , HEP ODS - Elektroprimorje , Luka Rijeka d.d., HŽ Infrastruktura i HŽ Putnički prijevoz , Arriva d.d. – Autobusni kolodvor Rijeka i TZ grada Rijeke.

Zahvaljujemo i drugih tvrtkama i institucijama koje su pomogle u provođenju ove zahtjevne akcije. Građani koji su prethodnu noć i današnje prijepodne proveli u Dvorani mladosti, privremeni smještaj su napustili oko 12.30 sati te se vratili u svoje domove.

Sirene za prestanak opasnosti oglašena je u 13.44 sati nakon što je izvršena provjera na mjestu neutralizacije mine u Riječkom zaljevu. Promet središtem Rijeke normaliziran je oko 15.00 sati.

Stožer civilne zaštite zahvaljuje građanima na iznimno discipliniranom i odgovornom ponašanju i poštivanju svih mjera, uključivo i mjere evakuacije, što je omogućilo da se ova akcija provede na najsigurniji način za građane i imovinu i u što kraćem roku. Ovime su građani Grada Rijeke još jednom pokazali najvišu razinu sigurnosne kulture.

Također, Stožer zahvaljuje svim ministarstvima, institucijama i tvrtkama koje su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ove akcije. Posebna zahvala upućuje se pripadnicima Jedinice specijalne interventne policije PU PGŽ i AT Lučko te djelatnicima Luke d.d. Rijeka - tvrtki Privez – odvoz koji su izravno sudjelovali u pripremi mine za tegljenje, tegljenju i samoj neutralizaciji mine
Posebnu zahvalnost upućujemo i predstavnicima medija na vrlo odgovornom i praćenju ove akcije.

Foto: PU primorsko-goranska, Stožer CZ Grada Rijeke

Foto:_PU_primorsko-goranska,_Stozer_CZ_Grada_Rijeke-4
Foto:_PU_primorsko-goranska,_Stozer_CZ_Grada_Rijeke-2
Foto:_PU_primorsko-goranska,_Stozer_CZ_Grada_Rijeke-3
Foto:_PU_primorsko-goranska,_Stozer_CZ_Grada_Rijeke-42390
Foto:_PU_primorsko-goranska,_Stozer_CZ_Grada_Rijeke-1
Foto:_PU_primorsko-goranska,_Stozer_CZ_Grada_Rijeke-5
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...