Dražen Mikulić, prvak Drame HNK „Ivana pl. Zajca“ : Intendant Blažević direktno se upliće u rad Kazališnog Vijeća

Autor: Marina Pauletić 17.04.2023

kazaliste_ivana_pl_zajca_zrak__1_

Intendant Blažević dužnosti člana Kazališnog Vijeća želi razriješiti Dalibora Laginju.

Rijeka – Slučaj (ne)razrješenja dužnosti intendanta HNK „Ivana pl. Zajca“ Marina Blaževića te novoga Zakona o kazalištima, prošle je godine punio novinske stupce. Blažević je bio optuživan za kaznena djela povrede časti i klevete te iživljavanje nad zaposlenicima, a sve je eskaliralo kada je Gradsko vijeće u rujnu izglasalo smjenu Blaževića s mjesta intendanta, ali ju je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek osporila, odnosno odbacila.

Slučaj je „mirovao“ dosad kada je u našu redakciju pristiglo pismo dugogodišnjega zaposlenika i prvaka Drame HNK „Ivana pl. Zajca“, Dražena Mikulića. Mikulić je odnedavno predsjednik Kazališnog Vijeća (KV) te je ponukan direktnim uplitanjem intendanta Blaževića u rad KV-a, odnosno izborom predsjednika i glasovanjem po pojedinim točkama, odlučio napisati pismo ministrici kulture te gradonačelniku Rijeke.

Radi se o tome da je intendant tijekom sjednice pismeno od Osnivača, to jest gradonačelnika tražio da se njihov priznati umjetnik Dalibor Laginja razriješi dužnosti člana KV-a, iz razloga što mu se nije svidjelo Laginjino glasanje.

Detalje pročitajte u pismu koje na molbu Dražena Mikulića javno objavljujemo.

Poštovana Ministrice Obuljen Koržinek, poštovani Gradonačelniče Filipoviću, poštovana Dogradonačelnice Krpan,

temeljem nedavnih intervencija Intendanta HNK Ivan pl. Zajc dr.sci. Marina Blaževića u tijek 50. sjednice Kazališnog vijeća (održane 11.04.2023.) koje daju naslutiti očekivani ishod, dužan sam upoznati Vas s činjenicama koje stoje iza toga zahvata.

Dana 8.03.2023. je izglasan novi Zakon o kazalištima koji u hrvatskom kazališnom prostoru mijenja nemali broj dosadašnjih uzusa i pravila. S njime stupa na snagu i odredba (čl.23 stavak 5) po kojoj članom Kazališnog vijeća može biti izabran samo kandidat s visokoškolskom naobrazbom. Iako svi aktualni vijećnici posjeduju istu, Pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, predstavnicima Osnivača žurno šalje okružnicu kojom traži na uvid dokaz o VSS, zaboravljajući da kazališni vijećnici kojima već teče mandat, a koji su regularno primljeni u KV po odredbama starog ZOK-a, nisu u obavezi odgovoriti na taj upit. Drugim riječima, članak 23 stavak 5 novoga Zakona o kazalištima se odnosi na sve buduće članove KV čiji mandat započinje nakon 8.03.2023.

Nakon 15.03.2023. kada je istekao pročelnikov rok za predaju diploma, nitko iz Grada Rijeke, pa tako ni spomenuti Pročelnik, nije imao primjedbu na dosadašnje članstvo Dalibora Laginje, istaknutog umjetnika, dobitnika Nagrade Grada Rijeke za iznimni doprinos kulturi, u Kazališnom vijeću. Zahtjev, da nakon cijelog radnog vijeka, nakon niza izložbi u zemlji i inozemstvu, nakon nagrada struke i publike i nakon što je gotovo jednoglasno u Gradskom vijeću izabran za kazališnog vijećnika, mora opet nešto dokazivati, kao kakav početnik, Laginja je smatrao uvredljivim te nije dostavio svoju diplomu Likovne akademije u Veneciji. Štoviše, 4.04.2023. sam, kao tadašnji zamjenik predsjednika Kazališnog vijeća, od gospođe Sandre Krpan, dogradonačelnice Grada Rijeke, dobio pismo u kojemu ona jasno daje do znanja da Dalibor Laginja ispunjava i odredbu po kojoj jedan od predstavnika Osnivača mora biti istaknuti dramski, operni ili baletni umjetnik, zaključujući da je Laginja u svom radnom vijeku scenografa HNK Ivan pl. Zajc sudjelovao u svim programima Kazališta te se tako potvrdio kao sveobuhvatni kazališni profesionalac i umjetnik.

No sve to nije dovoljno Intendantu Blaževiću koji, nezadovoljan tijekom posljednje elektronske sjednice Kazališnog vijeća, pismeno obavještava prisutne vijećnike da Dalibor Laginja, po dokumentima koji su njemu dostupni, ne ispunjava uvjete za članstvo u Kazališnom vijeću te neka ili dostavi dokaze o VSS ili da ostavku ili neka ga Osnivač hitno razriješi dužnosti jer je u protivnom rad ovoga tijela nelegalan i doveden u pitanje.

Legalist Marin Blažević, uz to što zanemaruje činjenicu da vijećnici kojima teče mandat otprije novoga Zakona o kazalištima NISU obavezni odgovoriti na upit o stručnoj spremi, zanemaruje i propise institucije koju predstavlja i vodi, upravo u oblasti stručne spreme svojih ravnatelja. Jer niti ravnateljica Hrvatske drame niti v.d. upravitelja Tehnike nisu dostavili na uvid obavezni dokaz o završenoj visokoškolskoj naobrazbi koji propisuje Pravilnik o radu HNK Zajc unutar Sistematizacije radnih mjesta. V.d. upravitelja Tehnike Alan Vukelić isti niti ne može predočiti jer ga nema, budući da obnaša tu dužnost sa samo srednjoškolskom naobrazbom, a ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica svoj prijepis ocjena neke akademske godine svoga studija u Argentini želi proglasiti nostrificiranom diplomom.

Intendant, zahvaljujući svojim dobro poznatim dvostrukim kriterijima, uporno ne raspisuje natječaj za novog upravitelja Tehnike koji bi odgovarao zahtjevima tako složenog radnog mjesta i prešutno ozakonjuje prijestup, pa Vukelić od 2015., osam godina, neometano obnaša dužnost. Ravnateljica Hrvatske drame i dalje ne dostavlja svoju diplomu koja postaje fantomski dokument koji iziskuje vjeru, a ne očitovanje. Intendant smatra da moramo vjerovati da ju Gatica posjeduje i da su time legalno stvoreni uvjeti za njen ostanak na dužnosti. Da situacija nije regularna ni zakonita, dokazuje i dopis Državnog inspektorata, Službe za nadzor radnih odnosa (URBROJ:443-02-02-10-22-7) koji je Viša inspektorica rada Sanja Fanuko uputila 7.12.2022. ondašnjoj povjerenici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, u kojemu između ostaloga stoji: „Provedenim inspekcijskim nadzorom utvrđene su nepravilnosti iz nadležnosti inspektora rada u području rada i radno-pravnih odnosa, te su poduzete zakonom propisane mjere, odnosno protiv predmetnog poslodavca podnesen je optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu“.

S obzirom na sve rečeno, postavljam pitanje Vama, uvažena Ministrice Obuljen Koržinek i Vama, uvaženi Gradonačelniče Filipoviću, smatrate li opravdanim i legitimnim ponašanje Intendanta Blaževića, u kojemu se on sam evidentno ne pridržava propisa po pitanju diploma svojih ravnatelja no, kako bi situaciju u Kazališnom vijeću prilagodio svojim željama, intruzivno prekida sjednicu sramotnim dovođenjem u pitanje legitimitet članstva dokazanog, nagrađivanog profesionalca Dalibora Laginje?

Igrokaz dr.sc.Blaževića kojim želi postići isključivu kontrolu nad Kazališnim vijećem, tijelom koje bi trebalo nadzirati rad Intendanta, proziran je i tragikomičan. Ali postaje izuzetno ozbiljan, znamo li za nevoljkost gradskih struktura da se suoči s problemom koji je već dugo nesretna tema u gradu Rijeci, pa i cijeloj Hrvatskoj.

Uspije li Intendantovo izbacivanje Dalibora Laginje iz Kazališnog vijeća, više je nego jasno da je Kazališno vijeće u potpunosti izgubilo svrhu nadzornog tijela, dok se u isto vrijeme Intendantu s faraonskim ovlastima dozvoljava, kako ilustrira slučaj s ravnateljima, da ne poštuje propise.

Kazalište je oduvijek bilo mjesto koje je progovaralo o nepravdama u društvu a sada ih samo proizvodi. Vrlo autentično, mora se priznati.

S poštovanjem,
Dražen Mikulić, predsjednik Kazališnog vijeća
HNK „Ivana pl. Zajca“

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...