Gradsko vijeće: Izvješće o radu KD Čistoća nije prihvaćeno, Vedran Vivoda zatražio ostavku direktorice Jasne Kukuljan

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 05.05.2022

gradsko_vijece_rijeka_2022_nastavak__4_

Sa 16 glasova „protiv“ i 14 glasova “za“, riječko gradsko vijeće nije prihvatilo izvješće o radu KD Čistoća za 2021. godinu.

Rijeka - Nastavak prekinute sjednice riječkoga gradskog vijeća obilježilo je skidanje s dnevnog reda teme o ulaganju u obnovu Galeba, kao i to da nije prihvaćeno izvješće o radu KD Čistoće. Obnova Galeba na prošloj sjednici Vijeća izavala je puno prijepora i taj prijedlog gradonačelnika Marka Filipovića nije prihvaćen. Sa 16 glasova „protiv“ i 14 glasova “za“, riječko gradsko vijeće nije prihvatilo izvješće o radu KD Čistoća za 2021. godinu.

Zbog – kako tvrde mnogi vijećnici – neprimjerenog i ignorantskog odnosa prema pitanjima vijećnika, Vedran Vivoda iz AM je s govornice zatražio ostavku direktorice Jasne Kukuljan. Ako ne odstupi sama treba je smijeniti gradonačelnik. Prijedlog je ostao bez komentara.

„Građani Rijeke će ponovo plaćati previsoku cijenu odvoza otpada. Nadam se, da ćemo čim prije izaći iz takve komunalne logike“, rekla je Iva Rinčić dok je obrazlagala zašto ne prihvaćaju izvješće.

gradsko_vijece_rijeka_2022_nastavak__3_

Upozorila je na to da su troškovi zbrinjavanja otpada, prema podnesenom izvješću, drastično pali u odnosu na prošli mjesec, kad je vijeće usvajalo odluku o poskupljenju. Tada su bili izneseni podaci o troškovima Čistoće u iznosu od 130 milijuna kuna.

„Ili ste ih tada pogrešno prikazali ili sada pogrešno prikazujete podatke”, upitala je Iva Rinčić.

Usporedba ovog izvještaja s onim za 2020. godinu pokazuje da je Čistoća od građana i gospodarstva naplatila 73 milijuna kuna. To je 8 milijuna i 300 tisuća više nego 2020., a 2021. godine je prikupila 2,655 tona otpada manje.

„U Rijeci na godišnjoj razini gubimo oko 2 tisuće ljudi, pa bi najbolja reklama za Čistoću mogla biti : „Manje otpada, a više prihoda“, ironizirala je Rinčić.

gradsko_vijece_rijeka_2022_nastavak__5_

Prema podnesenom izvješću, Čistoća je povećala prihode, po toni predanog otpada za oko 20 posto, a predaja otpada je pala za nekih 5 posto. Troškovi zbrinjavanja otpada rastu, a ne ostvaruje se ozbiljno smanjenje proizvodnje otpada.

„Čistoća građanima Rijeke naplaćuje 1.314 kuna po toni otpada , dok Kraljevica plaća 867, a primjerice Jelenje 669 kuna po toni."

Tako je na Riječanima Čistoća 2020. godine zaradila više od 5 milijuna kuna, ali je izgubila u Kraljevici, Jelenju i drugim JLS.

“Ne znam je li itko pitao građane Rijeke žele li solidarno podmirivati troškove ostalih gradova i općina riječkoga prstena“, rekla je Iva Rinčić podsjećajući na to da zastupa interese građana Rijeke a ne drugih.

Više sa portala torpedo.media ...