U Gradskoj vijećnici održan prijem za pomoćnike u nastavi

Autor: Ana Šumanović 21.01.2023

rijeka_inkluzija_2023_ugovoridj__3_

Pomoćnici u nastavi potpisali su anekse ugovora kojima im se od 1. siječnja 2023. godine povećavaju plaće.

Rijeka - U petak je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održan prijem i svečano potpisivanje aneksa ugovora o povećanju plaća s pomoćnicima u nastavi zaposlenim u riječkim odgojno-obrazovnim ustanovama. U ovoj školskoj godini Grad Rijeka je osigurao ukupno 76 pomoćnika u nastavi koji rade sa 86 učenika s teškoćama.

Pomoćnici u nastavi potpisali su anekse ugovora kojima im se od 1. siječnja 2023. godine povećavaju plaće. Naime, Grad Rijeka je, uz još nekoliko hrvatskih gradova, unatoč nepostojanju zakonske obveze, osigurao u gradskom proračunu ukupan iznos od 100.000,00 eura na godišnjoj razini za povećanje plaća pomoćnicima u nastavi zaposlenim u riječkim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Na prijemu prisutnima se obratio gradonačelnik Rijeke Marko Filipović: “Projekt je započeo već sada davne 2008.,a tamo negdje 2015. godine s pomoću EU sredstava stvorili su se uvjeti da se zaposli veći broj pomoćnika u nastavi i da svako dijete koje za to ima potrebu ima pomoćnika. Ovo su pitanja o kojima se često debatira u javnom prostoru iako nemaju baš veliku pažnju u medijima. Ovim skupom smo nastojali skrenuti pažnju na ovo pitanje. O njemu se treba više govopriti i na nacionalnom nivou. Kad to kažem ne mislim samo na materijalna prava pomoćnika u nastavi, nego i na odgojni i obrazovni proces u cjelini.

rijeka_inkluzija_2023_ugovoridj__5_

Zahvaljujem vam na trudu i entuzijazmu i svemu onome što ulažete u vašem svakodnevnom radu čineći život naše djece boljim i kvalitetnijim. Europski socijalni fond je od početka članstva u Europskoj uniji pružio mnoge benefite, a jedan od njih je financiranje programa pomoćnika u nastavi. No to ni blizu nije dovoljno. Zahvaljujem i vijećnicima gradskog vijeća koji su prihvatili amandmane, a time i proračun za ovu godinu čime smo osigurali dodatnih 100,000 eura, što je nekih 100 eura bruto mjesečno za svakog pomoćnika. Ja sam i kao potpredsjednik Udruge gradova pokrenuo inicijativu da i ostale jedinice lokalne samouprave pokušaju u okviru svojih mogućnosti regulirati na bolje vaša prava. Ja sam svjestan neujednačenosti prakse na razini države i vjerujte mi da ću svoj mandat potpredsjednika Udruge gradova posvetiti tome da ujednačimo vaša prava na razini države. Oko ovoga se prvenstveno treba aktivirati resorno ministarstvo da pokuša iznaći rješenje i financijska sredstva za vaša materijalna prava. Vi sa djecom radite svakodnevno i mislim da to svako društvo treba vrednovati”.

Nakon gradonačelnika, prisutnima se obratila i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj koja je izrazila zahvalnost za trud pomoćnika u nastavi, te tu zahvalu pojasnila: “Pomoćnici u nastavi su izloženi niz izazova i nizu prepreka. Vi to zaista sa srcem radite. Nosite se sa trenucima koji su i emocionalno teški i neki puta i fizički teški, a zapravo za iznimno niska i mala primanja i mala priznanja. Mene osobno jako veseli što smo danas ovdje. Veseli me što je gradonačelnik pokrenuo inicijativu u Udruzi gradova i veseli me što je Rijeka zapravo otvorila vrata da ukaže na probleme u Hrvatskoj s kojima se svakodnevno nosite. Vi ste neopisivo najvažnija karika u inkluzivnom obrazovanju. Osim primanja treba regulirati i niz drugih aspekata vašeg rada jer je on dragocjen, jer je on prednost cijelom razredu kojem ste dodijeljeni, učenicima koji imaju određene teškoće, roditeljima koji se isto tako nose sa svojim izazovima, nastavnicima koji rade u tom razredu. To je jedna velika mreža ljudi, a vi ste spona svih tih osoba koje su uključene u obrazovanje učenika s posebnim potrebama. Od srca se zahvaljujem na vašem trudu”, rekla je.

rijeka_inkluzija_2023_ugovoridj__2_

Predsjednik Udruge pomoćnika u nastavi i osobnih pomoćnika Ivan Milatić osvrnuo se na problem ministarstva, posebice ministra Fuchsa i obećao pomoćnocima skoro rješenje njihova statusa.

“Hvala svim pomoćnicima u nastavi što radite ovo što radite. Bez vas inkluzije nema i tko god govori drukčije nije rekao istinu. Hvala i gradonačelniku Filipoviću, ali toga ne bi bilo bez inicijative vijećnika tako da hvala i Nebojši Zeliću koji je zavrtio priču. Ono o čemu se ovdje nije govorilo, a što je najvažnije je priznanje vašeg zanimanja. Onaj tko radi sa maturantima završava raditi 26. svibnja i onda ostaje na ulici. Onaj tko radi sa ostalima taj je 15. Lipnja gotov i opet o njemu nitko ne vodi računa. Problem se zove Radovan Fuchs, koji ima neke svoje načine razmišljanja pa se sad okomio na vas iz nekih samo njemu znanih razloga. Ja vas molim samo da istrajete i da izdržite jer mislim da je ova godina zadnja godina kada će vas tretirati ovako da ste kao odgojitelji nepriznati. Samo je još jedan korak ostao. Po ministrovim obećanjima od četvrtog mjeseca pa evo do dvanaestog novi zakon obrazovanje trebao je biti donesen, ali igrom slučaja nije, on je imao neke druge ideje. Zakon nije donesen, ali će biti tako da ćete do četvrtog mjeseca biti priznati kao zanimanje. Bez vas djeca ne mogu završiti svoje obrazovanje ni na koji način a vjerujte mi da su vam i roditelji zahvalni”.

rijeka_inkluzija_2023_ugovoridj__1_

Na kraju se obratila i Maruška Dediol Vuković, pomoćnica u nastavi u OŠ Gornja Vežica:

“Smatramo da je ovo dobar korak u rješavanju problema našeg statusa. Upravo ovo je dokaz da društvo prepoznaje nas u odgojno obrazovnom procesu djece s poteškoćama u razvoju. S lakoćom možemo reći da Grad Rijeka ponovno predvodi kao primjer u brizi za najranjiviju skupinu u našem okruženju i sukladno tome u prepoznavanju važnosti materijalnog statusa nas pomoćnika koji im svakodnevno pružamo potporu. Bez našeg prisustva za većinu djece redovan rad i odgojno obrazovni proces bio bi nedostižan. Sretni smo što su naši glasovi dospjeli do vas i imamo nadu da će i ostali problemi kao što je zapošljavanje na određeno biti prekinuti i da će naš rad prijeći u stalni radni odnos, da ćemo dobiti pravo na češće edukacije i priznavanje zanimanja”.

Podsjetimo, Grad Rijeka je 2008. godine, prepoznajući važnost inkluzivnog obrazovanja, kao jedan od prvih gradova u Hrvatskoj krenuo sa zapošljavanjem prvih šest pomoćnika u nastavi koji su bili financirani iz gradskog proračuna.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...