PREDSTAVLJAMO RIJEČKU ALTERNATIVNU SCENU: Bend Nord snimao je i reklame za kineske proizvode!

Za ovaj je bend zanimljivo i to da su 2018. godine imali turneju po Kini jer su pozvani od strane jedne agencije za menadžment, a kažu da su tamo imali provod života.

Rijeka – Riječki alternativni rock bend Nord na glazbenoj sceni postoji oko pet godina, diskografski tri godine, od objavljivanja prvog albuma „Play restart“. Mihael Prosen, inače voditelj River puba, osnivač je Norda, a kaže kako se postava benda mijenjala puno i previše puta.

– Pozdrav bivšim članovima Dorijanu, Bojanu i Marku, hvala im na lijepim druženjima i pjesmama. Na samom početku smo bili peterac, a danas smo četverac u sastavu Tino, Vedran, Ivan i Mihael, objašnjava Prosen.

I na ovaj je bend, kao i većinu dosadašnjih, život u Rijeci imao utjecaja, crpili su iz nje na litre i litre inspiracije.

– Pijemo kavu u Rijeci, jedemo, družimo se, radimo u tom gradu, kupujemo robu, cugamo, ljubimo se, živimo… Utječe, naravno, poručuju momci.

Osim što Prosen vodi River pub, ostatak ekipe studira, dostavlja, a kažu da imaju i jednog koji je apsolutno nezaposlen i bez ikakvih primanja. Pokušavaju ga politički uhljebiti, kažu, za sada bezuspješno, pa ako želite pomoći – slobodno im se obratite. Nisu bend koji je nastao iz druženja, posebno zato što su generacijski prilično različiti, ali ih povezuje glazba zahvaljujući kojoj su u nekoliko projekata zajedno.

Za ovaj je bend zanimljivo i to da su 2018. godine imali turneju po Kini jer su pozvani od strane jedne agencije za menadžment, a kažu da su tamo imali provod života. Njihov spot „Mexico“ sastavljen je od snimaka kineske avanture za koju ističu da je bila „mega fantastična“. Iz spota se zaista može vidjeti da su se dobro provodili, davali autograme razgaljenoj kineskoj publici, ali i konzumirali zanimljive prehrambene proizvode.

Kada smo kod toga, Prosen je spomenuo i smiješne anegdote sa tog putovanja, poput Ivanovih svakodnevnih tegoba uzrokovanih tamošnjom hranom, pa oduševljenjem kada je napokon pojeo hamburger iz McDonald’s-a. Prosen je tamo vozio i automobil na automatsko upravljanje pijanog šefa policije, koji nije znao nijednu riječ engleskog jezika, a Prosenu kineski i auti nisu baš as u rukavu.

Ono što je također zanimljivo za ovaj riječki bend jest da su ih pozvali dok su bili u Kini da snimaju reklame.

– Snimali smo i reklame za neke kineske proizvode, izgovarali nešto na kineskom, dan danas boga pitaj šta smo govorili i koji vrag promovirali. „Cenco tamei“ smo ponavljali non-stop u kameru, prepričavaju ovu urnebesnu anegdotu. Kao top pet najboljih svirki izdvojili su Ganzhou u Kini i još nekoliko kineskih gradova, Bukurešt, Zagreb i INmusic festival, a kažu da je bilo simpatično i u Budimpešti.

Ovaj zanimljivi bend upravo kreće sa snimanjem i izdavanjem drugog albuma koji bi trebao izaći u listopadu, a uskoro će izaći i njihova dva nova singla. Točnije, prvi tijekom narednih dana, a za Torpedo smo imali priliku čuti kako zvuči, svojevrstan „sneak peek“. I samo ćemo reći – momci zvuče prilično američki, a ima nešto i glazbenog utjecaja Bowieja. Osim toga, probe će imati sada češće, jednom do dva puta tjedno u prostorijama udruge Ri Rock jer evidentno ih očekuje puno posla.

Što se nagrada tiče, najponosniji su na pobjedu na Demofestu u Banjaluci. Imali su veliku konkurenciju, preko 400 prijavljenih bendova, a uspjeli su nakon samo trećeg ili četvrtog zajedničkog nastupa, osvojiti titulu najboljeg benda i nagradu za najboljeg basista.

– Dani ponosa i slave. Lijepo je to bilo. I davno. Sad je vrijeme za nove pobjede, osvrnuo se Prosen. Iako bi momci voljeli jednoga dana puniti stadione, osjećaju se oni sjajno i nakon probe te dobro osmišljenog novog rifa. „Enjoy the ride“, poručuju.

Hoće li to što je Rijeka Europska prijestolnica kulture pozitivno utjecati na riječku glazbenu scenu? Prosen odgovara: „Volio bi da da, ali ovo vrijeme danas je takvo da više ništa pozitivno ne očekujem od ničega. Znam da je to dosta pesimistično i depresivno gledanje na stvari, ali šta je, tu je. Dođe to tako od toliko kiše“, dok smatra kako je sve manje ljudi zainteresirano za glazbu, što glazbenika, što publike.

– Ne znam šta može pomoći više sceni. Sve manje bendova je aktivno, ljudima kao da se više ne da, dani kada su sve garaže bile umjesto automobilima prepune bendova, sad su, bar se tako čini, daleko iza nas. Ali, nakon svake kiše dođe sunce, pa se nadamo boljim danima, zaključio je.

 

Pročitajte više o riječkoj demo i alternativnoj sceni:

Rock grupa Fanaa: Fokusirani smo na stvaranje novog EP-a

Metal bend Krematorium: Posebno nas inspiriraju stvari koje nam se ne sviđaju u svakodnevici

Death metal bend Omnivore: Plan nam je postati najpoznatiji metal bend iz Hrvatske

Sexy rock band Nelaay: Rijeka je divan grad i odlična inspiracija

Burning Bush: ‘Inspirira nas ljepota ovog kaotičnog i ružnog života’

Alternativni metal bend Mamut: Ne možemo kreativno funkcionirati uz pravila i ograničenja

Punk bend Žulj: Okupili smo se dok smo pili pivu na klupicama

Krešo i Kisele kiše: ‘Mi smo demo bend i uvijek ćemo to ostati’

Rock grupa Media Effect: Mladi, nasmijani i skroz efektni

Mandrili: ‘Jedino bend je stvaran. Sve ostalo je samo privid života’

Metal bend Zenoth: Nadolazeći album je zapravo kratka fantasy priča

One Possible Option u riječki rock uveo je svjež i suvremen zvuk

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!