PREDSTAVLJAMO RIJEČKU ALTERNATIVNU SCENU Indie rock bend Muhe čine kolege u sviranju i najbolji prijatelji

PREDSTAVLJAMO RIJEČKU ALTERNATIVNU SCENU Indie rock bend Muhe čine kolege u sviranju i najbolji prijatelji

Foto Stephany Stephan

Prije dvije godine odlučili su skratiti ime u Muhe jer se, kako kažu, stil benda drastično promijenio kroz godine i nisu htjeli više imati etiketu punk benda na sebi. Jer, svirački su tada već stasali i sazrijeli, „pronašli su glave“.

Rijeka – Nastali u proljeće 2006. godine, ovaj zujajući bend isprva se zvao „Muhe Bez Glave“. Denis Protega, gitarist i pjevač te bubnjar Erik Benas još su u osnovnoj školi shvatili da imaju slične glazbene interese, pa su odlučili osnovati bend. Postava se kroz godine dosta mijenjala, ali njih dvoje su od početka stalni članovi. Ivan Saftić kojega zovu Sajo, treći je član ovoga indie rock benda.

Prije dvije godine odlučili su skratiti ime u Muhe jer se, kako kažu, stil benda drastično promijenio kroz godine i nisu htjeli više imati etiketu punk benda na sebi. Jer, svirački su tada već stasali i sazrijeli, „pronašli su glave“. Osim što su uz bend odrastali, njihov je odnos kroz godine jačao i sada kažu da su i najbolji prijatelji, osim što su kolege u sviranju.

Smatraju da mora postojati dobra kohezija i slaganje unutar benda da bi bend funkcionirao, međusobno razumijevanje i poštivanje članova, ali da treba biti prisutan i kontinuirani dosljedni rad, kako bi se ostvario željeni rezultat.

– Jako je bitno da članovi imaju ako ne iste, onda već donekle slične vizije što žele i kako to žele napraviti. Bend je na neki način kao obitelj, ima i svađa i neslaganja, ali u konačnici prevlada sklad i ljubav bez koje bi sve to bilo teško ostvarivo, poručuju.

Njihove tekstove piše Denis, a Saftić i Benas znaju uskočiti i predložiti ponekad neku strofu, tekst ili poruku. Za glazbene utjecaje navode Red Hot Chilli Pepperse, Black Keyse, Jack Whitea i Raconteurse, Smashing Pumpkinse i još mnoge druge, a u zadnje vrijeme bi to bili bendovi Pink Floyd, The Doors, Stoned Jesus, kao i surf bendovi. A kada smo kod surfanja, oduvijek ih je zanimalo kako stvoriti ugođaj za neku scenu prilikom jahanja valova, pljačke banke, vožnje autom kroz pustinju, čak i romantičnih scena. Pristali bi da njihova glazba bude u nekom filmu ili seriji, a te bi pjesme bile „Siguran“, „Chateau“, „Ona koja kuži“, „To nismo mi“, „Projekcija“, „Jeka“ i „Spaghetti“.

Iako inače probe imaju jednom do dva puta tjedno u Opatiji, trenutno su uzeli pauzu i fokusirani su kao individue na druge glazbene projekte. No, inspiracije ne manjka jer je pronalaze u svojim djevojkama, koje ih prate na gažama, a za groupie djevojke kažu da u današnje vrijeme postoje, ali u puno manjem broju nego prije 30 godina. Misle da razlog leži u tome što je rock glazba puno manje aktualna nego što je bila tada.

Gaže koje će im zasigurno ostati u sjećanju su sva tri Let’s Rock Volosko festivala koja su s još par osoba organizirali prije desetak godina u čast prijatelju, zatim svirke u Umagu u American Baru i na Pandemoniumu prije dvije godine. Također, sjećat će se i svirki na Student Day Festivalu, Crnoj ovci i Barufama 2017. godine, kao i još dviju svirki – u Harat’s pubu i Tunelu.

Za život u Rijeci kažu da im je pozadina na koju se osvrću u tekstovima i sigurno da je utjecao na kreiranje njihovog zvuka kroz godine, no ne predstavlja im nešto inspirirajuće u životu. Nastavljaju: „Rijeka kao takva je fantastičan grad, em zbog sivila i nekadašnje industrije koja daje gradu nešto donekle mračno i autentično, em zbog strateške geografske pozicije. Ali, ljudi i konkretno „scena“ koja vlada njom ne ulijeva nikakvu nadu jer je dosta bazirana na poznanstvima, vezama, ljudima koji više-manje uvijek guraju isti đir i ne daju previše prostora nečemu van okvira te njihove brije“.

Pročitajte više o riječkoj demo i alternativnoj sceni:

Rock grupa Fanaa: Fokusirani smo na stvaranje novog EP-a

Metal bend Krematorium: Posebno nas inspiriraju stvari koje nam se ne sviđaju u svakodnevici

Death metal bend Omnivore: Plan nam je postati najpoznatiji metal bend iz Hrvatske

Sexy rock band Nelaay: Rijeka je divan grad i odlična inspiracija

Burning Bush: ‘Inspirira nas ljepota ovog kaotičnog i ružnog života’

Alternativni metal bend Mamut: Ne možemo kreativno funkcionirati uz pravila i ograničenja

Punk bend Žulj: Okupili smo se dok smo pili pivu na klupicama

Krešo i Kisele kiše: ‘Mi smo demo bend i uvijek ćemo to ostati’

Rock grupa Media Effect: Mladi, nasmijani i skroz efektni

Mandrili: ‘Jedino bend je stvaran. Sve ostalo je samo privid života’

Metal bend Zenoth: Nadolazeći album je zapravo kratka fantasy priča

One Possible Option u riječki rock uveo je svjež i suvremen zvuk

Bend Nord snimao je i reklame za kineske proizvode!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!