[U OKU KAMERE] 'Zasadi drvo, ne budi panj' : U Klani veliki za male

Autor: Sanja Tumara 09.03.2022

OS_Klana_jabuka01 Foto: OŠ Klana

Vrijedni osmaši Osnovne škole Klana pod vodstvom domara posadili su jabuku i aroniju u sklopu projekta „Zasadi drvo, ne budi panj“. Osnovna škola Klana sa svojih 120 učenika pripada manjim školama, no to ih ne sprečava da u mnogim stvarima prednjače.

os_klana_jabuka_06-70459 Foto: OŠ Klana

Klana – Školsko igralište Osnovne škole Klana od jučer krase dvije nove sadnice, jabuke i aronije. Naime, vrijedni osmaši Osnovne škole Klana pod vodstvom domara posadili su jabuku i aroniju u sklopu projekta „Zasadi drvo, ne budi panj“. Zanimljivo je što su u projekt uključili i najmlađe učenike, jer će, kako kažu, baš oni ubirati plodove tih voćaka. Veliki za male, tako su oni nazvali ovu hvalevrijednu akciju. „Zasadi stablo, ne budi panj!” kampanja je sadnje stabala na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj sa svrhom podizanja ekološke svijesti i društvene i ekološke odgovornosti te potpomaganja u realizaciji strategija ublažavanja posljedica klimatskih promjena prema EU standardima.

os_klana_jabuka03-79684 Foto: OŠ Klana

- Nije nam to prvi put da sudjelujemo u ovoj akciji, a svoj školski park i igralište dodatno ćemo urediti i uz pomoć Šumarije koja nam je donirala trupce od kojih ćemo izraditi rekvizite i vani urediti prostor za otvorenu učionicu. Također, već smo nekoliko puta s Općinom Klana sudjelovali u akciji pošumljavanja oko Klane, govori ravnateljica Jelena Grbčić Samardžić.

Osnovna škola Klana sa svojih 120 učenika pripada manjim školama, no to ih ne sprečava da u mnogim stvarima prednjače.
- Naši učenici uče 3 strana jezika, njemački im je prvi, a zahvaljujući sufinanciranju Općine Klana, od prvog razreda uče i engleski. Slovenski jezik također mogu učiti od prvog razreda, po C modelu, kao izborni predmet, objašnjava Grbčić Samardžić. – Uz to, u fazi pokretanja nam je i školska zadruga, dodaje ravnateljica.

os_klana_jabuka04-30187 Foto: OŠ Klana

Jedina su škola u riječkom prstenu koja ima svoj kombi, kojeg im je darovala Primorsko-goranska županija. Stoga klanjski mlađi učenici imaju osiguran prijevoz do škole. No, nije da se samo voze. Prošlog su vikenda Dan planinara obilježili pješačenjem na Mačkov breg, a i inače sudjeluju u planinarskim pohodima poput onoga na Pliš.

Ravnateljica s ponosom ističe i nagrade i dobre rezultate s raznih natjecanja, ali ono po čemu bismo se svi trebali na njih ugledati jesu volontiranje i humanitarni rad. Često se, naime, uključuju u akcije Crvenog križa i Caritasa jer klanjski učenici i njihovi učitelji i profesori najbolje znaju da je – dobro činiti dobro!

A ako se pitate kakvi su im planovi za srijedu, znajte da idu bodriti HNK Rijeku u utakmici s Osijekom, u sklopu inicijative HNK Rijeke i PGŽ-a.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...