PREDSTAVLJAMO RIJEČKU ALTERNATIVNU SCENU – Paper Tigers: Mladi bend prepun želja i potencijala

Glazba nam predstavlja kreativni ventil pošto sami radimo svu glazbu i tekstove, ali ujedno i nešto što se ne može lako opisati riječima, doživljaj koji imamo dok stvaramo i sviramo našu glazbu, poručuju, dok svoj bend definiraju kao izvrsnu izliku za druženje i provođenje vremena sa ljudima s kojima dijele iste interese. 

Rijeka – Paper Tigers relativno je novi bend na riječkoj alternativnoj sceni. I “Papirnati tigrovi” uopće ne zvuči loše kao naziv benda. Kažu nam da su se okupili prije dvije godine na način da je nakon prestanka jednog benda, dio ekipe koji čine Mateo Davidović, Vedran Iskra i Luka Buchberger odlučio nastaviti s radom i oformiti novi bend sa malo drugačijim izričajem i ženskim vokalom.

– Potraga za vokalom je potrajala neko vrijeme, ali se pojavila Jana Dabo Vukomanović koju je Mateo u vrhuncu jednog izlaska pitao ako želi pjevati u bendu s njim. Jana je dosta brzo odlučila da želi i tu je ta priča dobila sretan kraj, govore. U to je vrijeme bendu nedostajala i druga gitara, a član je postao Ivan Brajković, prijatelj ostatka članova benda, pa se time oformila postava.

Paper Tigers

A tko su zapravo članovi benda? Janu, koju nazivaju frontženom, opisuju kao mladu i talentiranu sa zaduženjem stvaranja melodija za svoj krasan vokal i za pisanje tekstova. Vedrana Iskru, bubnjara, opisuju kao hardhittera ili ritam mašinu. Mateo Davidović, „prva gitara“ je, kažu, godištem mlad, ali stara duša, dok je njegovo zaduženje stvaranje većine rifova od kojih nastaju pjesme, kao i završni zvuk benda. Za Ivana Brajkovića na drugoj gitari ističu da je „stara iskusnjara“ te da voli raditi aranžmane i obožava refrene, a basist je trenutno Francesco – računalo. Mogli bismo reći da djeluju kao zabavna ekipa, a bitno je za istaknuti da svi članovi benda imaju prethodnog glazbenog iskustva.

– Svi članovi imaju dosta iskustva live svirki te iskustva u studiju što je super za sve što se događa unutar benda, znamo kako stvari funkcioniraju i tu nema problema, poručuju. Za sada se mogu poslušati njihova dva demo singla – „Lust for life“ i „How long is forever“, no u procesu su snimanja nove četiri pjesme. Objašnjavaju da su odlučili većinu posla obaviti sami, uz pomoć Igora Klanfara koji u tom segmentu ima utakmica u nogama, a snimao je i ponešto hrvatskih i inozemnih bendova.

– Nakon snimanja vokala planiramo pjesme objavljivati uz prateće video materijale. Malo nas je usporila trenutna situacija, no i to ćemo prebroditi i izaći s novom glazbom. Svakako imamo dovoljno materijala koji je spreman za snimanje i s te strane nećemo imati praznog hoda, tvrde Tigrovi.

A gdje se vide u budućnosti, kroz recimo pet godina?

– Iskreno, daleko je to, nadamo se da ćemo kroz pet godina imati objavljeno puno studijskog materijala, snimiti puno spotova i skupiti dobar broj koncerata jer je to ono čemu težimo – svirkama uživo. Gledamo da nam želje i ciljevi budu u ovom trenutku sada, a sve što se događa u budućnosti bi se trebalo posložiti“, odgovaraju.

Kažu i kako druge riječke bendove ne smatraju konkurencijom jer glazbu ne gledaju kroz natjecanje.

– Bilo bi idealno da u budućnosti scena bude još jača sa još više bendova koji ozbiljno rade na svom materijalu i svirkama. Svi rade svoju stvar i svi se nadamo istome, a to je da sviramo i radimo glazbu koju će ljudi slušati. Voljeli bismo dijeliti pozornicu sa što više tih bendova koji su aktivni na riječkom području, a i s onima koji su iz ostalih dijelova Hrvatske ili svijeta, govore.

Kako do sada još nisu imali priliku „krstiti“ pozornicu, to ne znači da ne smiju maštati. Festivali na kojima bi voljeli nastupati su Punk Rock Holiday u Tolminu, Ferragosto Jam i InMusic festival, ali kažu da zapravo žele svirati svugdje i na svim događajima u regiji. Kada bi imali priliku „posuditi“ svoju glazbu nekom filmu, to bi bio film o urbanoj kulturi, ekstremnim sportovima ili film o mladim ljudima tijekom njihovog odrastanja, istraživanja sebe i svijeta oko sebe.

– Možda i hrvatska sapunica tipa One Tree Hill, poručuju smijući se, a u obzir bi uzeli i druge prijedloge u kojima bi se, potencijalno, njihova glazba dobro uklopila. Ističu da su svi iskreni zaljubljenici u glazbu, pojedinci koji imaju različite, ali i zajedničke glazbene utjecaje i uzore.

Glazba nam predstavlja kreativni ventil pošto sami radimo svu glazbu i tekstove, ali ujedno i nešto što se ne može lako opisati riječima, doživljaj koji imamo dok stvaramo i sviramo našu glazbu, poručuju, dok svoj bend definiraju kao izvrsnu izliku za druženje i provođenje vremena sa ljudima s kojima dijele iste interese.

Pročitajte više o riječkoj demo i alternativnoj sceni:

Rock grupa Fanaa: Fokusirani smo na stvaranje novog EP-a

Metal bend Krematorium: Posebno nas inspiriraju stvari koje nam se ne sviđaju u svakodnevici

Death metal bend Omnivore: Plan nam je postati najpoznatiji metal bend iz Hrvatske

Sexy rock band Nelaay: Rijeka je divan grad i odlična inspiracija

Burning Bush: ‘Inspirira nas ljepota ovog kaotičnog i ružnog života’

Alternativni metal bend Mamut: Ne možemo kreativno funkcionirati uz pravila i ograničenja

Punk bend Žulj: Okupili smo se dok smo pili pivu na klupicama

Krešo i Kisele kiše: ‘Mi smo demo bend i uvijek ćemo to ostati’

Rock grupa Media Effect: Mladi, nasmijani i skroz efektni

Mandrili: ‘Jedino bend je stvaran. Sve ostalo je samo privid života’

Metal bend Zenoth: Nadolazeći album je zapravo kratka fantasy priča

One Possible Option u riječki rock uveo je svjež i suvremen zvuk

Bend Nord snimao je i reklame za kineske proizvode!

Indie rock bend Muhe čine kolege u sviranju i najbolji prijatelji

Speedclaw – Metal zvijeri u riječkoj magli

Rock bend Gerila: Najveća muza je život sam po sebi

Bendu Kraj programa ni nakon devet godina ne nazire se kraj

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!