[GASTRO BY ALEX] Gazpacho, hladna juha od povrća

Autor: Portal Torpedo 02.06.2023

gazpacho-62497

Ako ste kreativni i volite se igrati, možete slobodno dodati lubenicu, jagode, trešnje pa i ciklu.

Čitajući današnji recept, definitivno imamo osjećaj ljeta koje nam je konačno stiglo! Zagrijalo je i sad se sigurno nikome ne provodi vrijeme kraj štednjaka. Za današnji recept treba vam jedan blender, onaj koji skoro svi imate za smoothie.

Težina: lako
Vrijeme: 10-ak minuta

Količinu odredite sami jer gazpacho se u hladnjaku odlično održi tri do četiri dana, tako da slobodno možete napraviti malo više.

Namirnice:
Zrela rajčica ili dvije, tri manje rajčice
Mala kapula ili 2 mlada luka (cijela)
Jedan režanj češnjaka
Manji krastavac
Manja paprika (boje koja vam najviše odgovara)
Kriška starog kruha, ali nije potrebna (ako ne želite unositi gluten ili ugljikohidrate)
Sol
Maslinovo ulje
Ocat

Ako ste kreativni i volite se igrati, možete slobodno dodati lubenicu, jagode, trešnje pa i ciklu, no ako se opredijelite za neke od ovih crvenih plodova, smanjite količinu rajčice. Svo crveno voće sadrži istu vrstu kiseline kao i rajčica (koja je i sama voće!), tako da će se odlično uklopiti u ovu jedinstvenu hladnu juhu.

Priprema:
Sve sastojke, osim ulja i octa, stavite u blender te izmiksajte na najvećoj brzini. Blendajte dok ne dobijete finu glatku teksturu. Budite velikodušni s maslinovim uljem, a octa je dovoljno jedan čep. Osim ako niste ljubitelji octa, onda dodajte po želji.

Papar se ne stavlja u gazpacho! Odmah ću to reći jer sam primijetio kako puno ljudi prati anglosaksonske siteove i kanale, a oni su totalni „distrojeri“ mediteranskih recepata.

Spremite gazpacho u zatvorenu posudu i dobro rashladite. Možete ga konzumirati iz čaše ili kao juhu, pa ga u tom slučaju ukrasite sitno narezanim povrćem koje ste koristili za gazpacho te popržite nekoliko kockica kruha.

Dobar tek!

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...