[GASTRO BY ALEX] Jušna riža s palamidom i kozicama

Autor: Portal Torpedo 15.09.2023

gastro_by_alex-94375

Današnji recept će biti od onih za koje nam treba nešto više vremena.

Zadnjih desetak dana na našoj riječkoj placi ima palamida. Dugo ih nije bilo pa mislim da treba iskoristiti priliku i skuhati nešto posebno i drugačije. Još uvijek ima divnih, zrelih i slatkih pomidora. Njih ćemo integrirati u današnji recept.

Dakle, današnji recept će biti od onih za koje nam treba nešto više vremena. Taman za nedjeljni ručak! Sat vremena će biti dovoljno ako se dobro organizirate.

Dakle krenimo.

Namirnice za 2 osobe:
250 gr jadranskih kozica
1 palamida (500-700 gr)
1 kapula srednje veličine
6 režanja češnjaka
Prstohvat sjeckanog peršina
Maslinovo ulje
2 zrela pomidora
1 žličica mljevene dimljene paprike
140 gr arborio riže
Sol, papar
0,75 l temeljca
2 mrkve
1 manji poriluk

Za temeljac:

Kosti i glavu od palamide (glavu zamolite u ribarnici da je prepolove) usolite grubom soli pola sata i nakon toga isperite u hladnoj vodi i osušite.

Nasjeckajte poriluk cijeli, mrkve i 2 režnja češnjaka pa izdinstajte u padeli u kojoj ćete spremiti temeljac. Dodajte glave od kozica, kosti i glavu od palamide te lagano izdinstajte i dodajte 1 litru hladne vode. Od trenutka kad zakuha, kuhajte 30-40 min skidajući pjenu s površine. Ugasite vatru i temeljac je spreman.

Napomena: u temeljce se ne dodaje sol!

U drugoj široj padeli popržite kapulu i češnjak. Kad je sve rumeno i dehidrirano dodajte žličicu dimljene paprike i odmah nakon, 2 naribane rajčice (prepolovite ih i na ribež za jabuke izribajte). Opet dinstajte dok ne ispari sva tekućina. Sad je trenutak da dodate temeljac. Vodite računa o količinama. Kad zakuha posolite po želji i dodajte rižu. Palamida izrezana na kockice i očišćene kozice čekaju svoj trenutak slave još uvijek. Riža arborio za ovu vrstu elaboracije se ne smije kuhati više od 11-12 min.

Promiješat ćete je samo na početku i više je nećete dirati. Nakon 6 minuta dodat ćete komadiće palamide i kozice. Bez miješanja. Također ćete vatru staviti na minimum. Kad istekne vrijeme dodajte peršin, lagano sa obje ruke prodrmajte padelu i pustite još par minuta da odstoji.

Uvjerit ćete se da je ovo show od recepta. Dobar vam tek dragi moji.

Pokrovitelj rubrike:

Očna optika Damir, Robna kuća RI, 2. kat

optika_damira_

U ponudi možete pronaći veliki izbor kvalitetnih okvira, izradu dioptrijskih naočala, sunčane naočale, kontrolu dioptrije, ali i vlastiti riječki brend Damir Tau koji ima bogatu kolekciju dioptrijskih, clip-on i sunčanih naočala za muškarce, žene i djecu.

Za Vaš bolji pogled nazovite 051 311 117 i rezervirajte termin za kontrolu dioptrije.

optika_damir
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...