Iva Brozičević Dragičević: Pedesete su nove tridesete?!

Autor: Portal Torpedo 30.08.2023

iva_brozicevic_dragicevic-26138

Našoj Ivi Brozičević Dragičević želimo sretan rođendan, a ona nam je pripremila jedan prigodan tekst - Pedesete su nove tridesete!

Pedesete su nove tridesete? Ili možda ipak nisu, ali to je sasvim u redu!

„Četrdesete su nove dvadesete“, „Pedesete su nove tridesete“... to su natpisi kakve najčešće viđamo na društvenim mrežama uz fotografije s proslave nečijeg „velikog i okruglog“ rođendana. Iako mnogo odraslih doista ni ne voli slaviti rođendane, jer im je to samo podsjetnik da su godinu stariji, mišljenja sam da je svakako lijepo s najdražim nam ljudima obilježiti protekle dane i godine, pogotovo kad se radi o pola stoljeća. Pedeseti je rođendan velik događaj za svakoga jer, štogod da mi o tome mislili, činjenica jest da svaka dekada života nosi ono nešto svoje. Očekivati da će pedesete biti kao tridesete ili četrdesete je stoga u najmanju ruku nerealno, ali to ne znači da nam upravo to drugačije ne može biti i dobro i lijepo, na jedan bolji, zreliji način. S godinama smo mudriji, većina ljudi u najvećoj poslovnoj zrelosti, karijera je stabilna, postigli smo ili postižemo ono što smo si nekad davno zacrtali. U pedesetima si možemo dopustiti luksuz i katkad reći „ne” jer doista znamo što želimo, okruženi smo ljudima koje volimo i trebali bismo češće samog sebe stavljati na prvo mjesto.

iva_brozicevic_dragicevic-06439

Zrele godine naime, osobito ženama, donose samopouzdanje i sigurnost koji se ne temelje samo na besprijekornom fizičkom izgledu, iako se i on može postići u svakoj dobi. No besprijekorno u ovim godinama prije svega podrazumijeva brigu o sebi, i prihvaćanje same sebe i svijeta oko nas na zreliji i mudriji način. Ako si zrele godine predstavimo kao vrijeme izazova, a ne vrijeme žaljenja za proživljenom „mladosti“, otvaraju nam se neki posve novi vidici i saznanja, a time i novo viđenje ljepote.

Velika brojka nosi sa sobom veliko iskustvo

Kako se približavate toj „velikoj“ brojci, vjerojatno je da ste u životu već doživjeli značajan broj različitih pozitivnih, ali i negativnih iskustava, od onih privatnih i obiteljskih događaja, preko poslovnih i drugih izazova i/ili problema u međuljudskim odnosima. U kojoj god fazi u životu trenutno bili, sigurno je da se svačiji život sastoji i od onih iznimno dobrih i sretnih, ali i onih manje sretnih dana. I to je normalno, sve dok iz onih loših izađemo jači ili barem naučimo korisnu lekciju za budućnost. Pa iako je učenje na vlastitoj koži i iz vlastitog iskustva svakako najefikasnije, s godinama shvatimo da je gotovo jednako, ako ne i važnije, slušati savjete starijih, te da je učiti iz njihovog iskustva ponekad brže i lakše za sve. S tim na umu, iz perspektive jedne novopečene pedesetogodišnjakinje, u nastavku donosim nekoliko korisnih misli, savjeta ili napomena, skupljanih u ovih mojih pola stoljeća, ali i temeljenih na stručnoj literaturi, za sve vas koji ste ih voljni razmotriti, a onda možda i poslušati, te posljedično i upotrijebiti.

Pet savjeta novopečene, ali stručne pedesetogodišnjakinje

1. Slušajte starije i učite iz njihovog iskustva, bilo da se radi o roditeljima, bakama i djedovima ili drugim starijim članovima obitelj, ili pak iskusnijim kolegama i mentorima na radnom mjestu – osobe starije od vas mogu biti vrlo vrijedan izvor informacija, a naročito iskustva, koje vam u određenom trenutku može biti od velike pomoći.
Nemojte se bojati pitati za savjet i primijeniti ga na svom životnom putu, jer je upravo to jedan od najučinkovitijih načina kako se razvijate i rastete, poslovno i privatno.

Cijenite različitosti i činjenicu da svatko od nas svijet vidi na jedinstven način. Koliko bi samo život bio dosadniji kada bismo svi mislili i doživljavali stvari oko nas na isti način? No, često su te razlike u gledištima i doživljajima i razlog brojnih međuljudskih sukoba i problema u odnosima. Stoga je važno biti svjestan da su različitosti bogatstvo, ali samo uz kvalitetnu komunikaciju, toleranciju i strpljenje, sve su to alati koji nam omogućavaju da pokušamo razumjeti tuđe gledište i na taj način, učeći jedni od drugih, i o drugima, učimo i o svijetu oko nas.

2. Ne uzimajte voljene osobe zdravo za gotovo. Bilo da je to vaš partner, roditelj, ili najbolja prijateljica, lako je uzeti zdravo za gotovo prisutnost i djela upravo onih osoba koje nam u životu najviše znače. Zastanite ponekad i razmislite činite li možda i vi to isto, makar i u maloj mjeri, i ako da, što možete učiniti da to promijenite? Kako možete postići da se osjećaju voljenima i cijenjenima kao što to i jesu? Već i sam razgovor s njima o toj temi može otvoriti nove vidike za obje uključene strane i dati materijala za razmišljanje i kvalitetnije ulaganje u bliske odnose u vašem životu.

3. Svakog dana birajte biti ljubazni prema drugim ljudima. Ljubaznost je svakako jedna od vrlina koje se danas nažalost sve rjeđe viđa, ali i sve više cijeni. U užurbanom poslovnom svijetu u kojem smo svi pritisnuti rokovima pod konstantnim stresom, lako je istresti se na kolegu ili suradnika i zbog najmanje pogreške. Stres koji potom često nosimo i doma, nerijetko se prelije i na one koji nisu učinili ništa krivo, a to su naša djeca ili partner. Zato ne zaboravite podsjetiti sami sebe da budete ljubazni – kako prema potpunim strancima u dućanu ili u prometu, tako i prema svojim najbližima. Čak i mala djela ljubaznosti koja nas ne koštaju ništa, mogu nekome uljepšati dan. Uvijek birajte biti tu za druge, ne zaboravite ničim izazvani nekome uputiti lijepu riječ, pa čak i ako su pogriješili ili vam učinili nešto nažao, pokušajte to što prije oprostiti. Nitko nije savršen, a svijet u kojem bi svi češće koristili riječi poput „molim, hvala i oprosti“, bio bi puno ljepši za sve nas.

4. Vodite brigu o sebi i svom zdravlju – i mentalnom i fizičkom. Iako je svatko od nas dio društva i kao takav ovisan o drugim ljudima, jednako tako postoji samo jedna jedina osoba na koju se apsolutno uvijek i bez iznimke u životu možemo oslonitim, a to smo mi sami. Zato bez obzira na to kakve odnose imate s ljudima u svom životu, ne zaboravite barem ponekad sebe staviti na prvo mjesto. Vi najbolje znate što vam je potrebno kako bi se osjećali ugodno u svojoj koži, i zato si ne zaboravite to i priuštiti, te svakako ne oklijevajte potražiti stručnu pomoć ako osjetite da vam je potrebna, bilo to vezano za vaše fizičko ili mentano zdravlje.

5. I za kraj generacijo (ali i svi ostali koji ovo čitate), ne zaboravite da doživjeti (i preživjeti) pola stoljeća nije mala stvar. Budite ponosni na sva svoja postignuća i zahvalni za sve prilike. Isto tako, ne zaboravite da baš ta generacija zapravo nosi svijet dalje i da o njoj na lokalnoj i globalnoj razini najviše ovisi što će ostaviti mlađima. Uživajte u godinama koje imate jer su podsjetnik na sve ono što ste u životu učinili, svaka vaša bora podsjetnik je neke tuge ili sreće i potakla vas je ne stati, prihvatiti i loše i dobro i koračati dalje.

Zamislimo svijet u kojem postoje samo mladi ljudi, bez ikakva iskustva, stanu pred svakim problem i nemaju koga pitati za savjet. Možete li to zamisliti? Nemojte dozvoliti da vam svjetonazor bira savršen čovjek s naslovnice nekog časopisa ili lutka savršenih proporcija iz dućana jer to nije realnost, nije stvarnost, to nameću mediji, a u našim godinama znamo da se od gledanja ne živi. Savršenstvo ne postoji, nametanje tog stereotipa zatvara nas na sve načine, ne koristi nam ni psihički ni fizički. Budite zahvalni, trudite se biti što pozitivniji, mičite od sebe negativne ljude jer u pedesetima na to doista imate pravo i ne zaboravite da uvijek ima prostora za napredak i osobni rast, te se potrudite u svakom danu učiniti nešto što vam donosi osmijeh na lice!

Sretnih nam prvih, velikih 50 godina uz poruku Amy Schumer: Kažem - ja sam lijepa. Kažem - ja sam jaka. Nitko ne može određivati što ni tko sam ja - osim mene ????.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...