Iva Brozičević Dragičević: Živite li svoj život na AUTOPILOTU?

Autor: Portal Torpedo 17.05.2023

iva_brozicevic_dragicevic-73105

U nastavku donosimo nekoliko znakova koji ukazuju na to da je vaš život možda trenutno na autopilotu.

Osjećate li se katkad izgubljeno, kao da ste izgubili kontrolu nad životom i stagnirate i privatno i poslovno? Preispitujete li često svoj život i svoje odluke i pritom vam se čini kao da vam više ni do čega nije stalo i nemate volje ni motivacije ni za što?

Ako dopustimo da nam se život jednostavno dogodi, prije ili kasnije možemo požaliti i osjetiti da smo propustili određene prilike i odluke koje su nam mogle pružiti napredak i zadovoljstvo u životu. Čvrsto držati volan svog života u rukama nije uvijek jednostavno, dapače ponekad je veoma zahtjevno. I baš zbog toga je ta funkcija autopilota na koju se ponekad prebacimo, a da to zapravo ne želimo ili ne primijetimo, toliko ugodna. Ukoliko biste primjerice, radije po cijeli dan ležali i gledali TV nego razmišljali i radili planove za budućnost, moguće je da živite na autopilotu.

Svako novo ponašanje koje prakticiramo u početku iziskuje dodatan napor, dok se naš mozak ne prilagodi i ne pretvori ga u automatski proces kako bi nas zaštitio od preopterećenja. Sjetite se samo prvog puta kada ste vozili auto, svaki pokret je zahtijevao razmišljanje, a nakon nekog vremena ih sve izvodite automatski, često pritom razmišljajući o nečem sasvim drugom. To nam ujedno štedi ogromnu količinu mentalne energije koju možemo koristiti za druga iskustva i misli, a idealno je za brze, rutinske odluke, kada trebamo obraditi malo informacija. Međutim, problem može nastati kada se ovaj nesvjesni proces primjeni na složene mentalne aktivnosti koje zahtijevaju svjesno razmatranje i promišljanje, kao što su logično zaključivanje, postavljanje ciljeva i upravljanje odnosima i odlukama u životu.

Tada vam takav autopilot daje osjećaj kao da vam se život 'samo događa'. Kao da više niste na vozačkom mjestu. Zateknete se u pokretu i često si bezumno odvlačite pažnju.

U nastavku donosimo nekoliko znakova koji ukazuju na to da je vaš život možda trenutno na autopilotu.

Vaš život je potpuno predvidljiv. Rutine su dio svakodnevnog života, a navike štede energiju koju onda imamo na raspolaganju za nova i jedinstvena iskustva. Međutim, ako primijetimo da u našem životu izostaju nova i posebna iskustva, ili da ih se pomalo i bojimo i izbjegavamo, to može biti znak da je autopilot uključen.
Ukoliko uglavnom radite ono što drugi ljudi žele, ravnajući se samo njihovim očekivanjima, a ne razmatrate samostalno vrijednosti i svoje vlastite životne odluke, moguće je da je i u vašem životu uključen autopilot.

Za faze autopilota također je karakteristično da nikad ne mirujemo, već žurimo s jedne obaveze na drugu te nam nedostaju trenuci u kojima se bavimo samima sobom ili pak aktivnostima koje nam nešto znače.

Osjećate se kao da vrijeme leti pored vas, a istovremeno osjećate kao da nešto propuštate. Većinu vremena, nakon što smo dugo bili na autopilotu, osjećamo kako bi naš život mogao ili bi trebao biti drugačiji, te da nešto propuštamo. Žudimo za stvarima koje nemamo i sanjamo stvari koje ne radimo, a željeli bismo, no ne znamo kako to promijeniti.

Također je karakteristično da je naš um često negdje drugdje, tj. da smo rijetko fokusirani na ovdje i sada i ne osjećamo nikakav poticaj da ujutro puni energije započnemo novi dan.

Ukoliko ste se prepoznali u nekima od ovih točaka, ili pak jednostavno imate osjećaj da ste trenutačno na autopilotu, kao prvo je potrebno stisnuti kočnicu i orijentirati se. Gdje se u svom životu trenutno nalazite i s čime ispunjavate svoj život? Što za vas znači taj sadržaj i što bi željeli raditi više, a što manje? Dobra je vijest da nikad nije prekasno opet pronaći ono što vas pokreće i promijeniti smjer svoga života.

Kada donesete takvu odluku, možete pokušati isprobati neku od slijedećih tehnika. Izaberite učiniti nešto nesvakidašnje i s time razbijte dnevnu rutinu. Ukoliko vam se čini da živite uvijek iznova isti dan, razmislite kako to možete promijeniti.

Pokušajte osloboditi svoje misli i emocije kroz vođenje dnevnika, kretanje ili razgovor.

Povedite računa o distrakcijama i aktivnostima koje radite automatski i nesvjesno, primjerice počnite primjećivati i osvjestiti kada, gdje i zašto koristite svoj telefon? Svakog dana vježbajte prisutnost u trenutku na način da počnete sa svojim tijelom, osvijestite što vidite, mirišete, osjećate, a zatim i o čemu razmišljate, koji su vam ciljevi i planovi.

Ukoliko na taj način kvalitetno sagledate svoj život, te korak po korak položite čvrste temelje i planove za svoju budućnost, uskoro ćete ponovno postati aktivni sudionik vlastitog života i iznova otkriti sve ono što vas čini izvrsnima.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...