Hoteli_Park_i_Jadran-4

Hoteli na Pećinama - "Park" i "Jadran" (10)

Objavio: Portal Lanterna

Hoteli "Park" i "Jadran" izgrađeni su pred 1. svjetski rat. Danas je "Park" prepušten zubu vremena, a "Jadran" dočekuje nove goste.

Autor: Saša Štimac

Na Sušaku, točnije – na Pećinama uz obalu mora prije početka Prvog svjetskog rata sagrađena su još dva hotela, „Sanatorij“ koji je kasnije nadogradnjom postao hotel „Park“ i hotel „Jadran“. Oba hotela izgrađena su pred kraj zlatnog doba i ubrzanog razvoja Sušaka. Ratna zbivanja nisu išla na ruku njihovim osnivačima. I dok danas jedan propada i čeka bolje dane, drugi i nakon više od stoljeća prima goste, obnovljen i sačuvane prepoznatljive morske vizure.

„Hotel-pension Sanatorij-Pećine“ – prvi u Hrvatskoj

Prema projektu sušačkog arhitekta Vlatka Vidmara pregrađena je i nadograđena vila Riboli u dvokatnicu s potkrovljem. Prvi sanatorij u Hrvatskoj bio jer vrlo dobro opremljen – prema tadašnjim standardima. Kupelji su se punile morskom vodom kroz poseban vodovod. Imao je operacijsku dvoranu, gimnastičke i mehaničke terapeutske sprave. Otvoren je 1910. godine.
Rad „Sanatorija“ bio je uspješan, ali kratkoga vijeka. Već 1913. hotel postaje gotovo nedostupan zbog postavljanja vodovodnih cijevi u glavnoj ulici što je gotovo unemogućilo pristup, a zatim počinje rat koji je doveo do propasti osnivača. Pokušaj nastavka rada 1918. godine nije uspio.

Hoteli_Park_i_Jadran-45071 “Park” hotel tridesetih godina prošlog stoljeća

„Park“ hotel

Godine 1935. član ravnateljstva postaje Josip Braun. Iako je hotel već dulje vrijeme nosio naziv „Park“, službeno je 1936. godine preimenovan iz „Hotel-pension Sanatorij-Pećine“ u „Park hotel i kupalište Pećine. Potkraj tridesetih godina hotel je adaptiran prema projektu Davida Bunette koji je u istom desetljeću projektirao više objekata na Sušaku. Tom su prilikom dograđena dva kata hotela, uređene su terase kupališta ispod hotela i sto kabina za presvlačenje. Nakon dogradnje hotel „Park“ imao je 50 soba.
Za vrijeme 2. svjetskog rata u hotelu je bilo smješteno talijansko, zatim njemačko i naposljetku partizansko zapovjedništvo, a Braun zbog židovskog porijekla bježi u Ameriku. Nakon njegova bijega hotel je zatvoren.

Hoteli_Park_i_Jadran-1 Hotel "Park" danas


Nakon rata, 1946. hotelom „Park“ upravljaju „Jadran hoteli“. U njemu se odvija i društveni život, organiziraju svečanosti i sve to traje do početka Domovinskog rata. To je jedini riječki hotel koji je u potpunosti bio namijenjen smještaju prognanika. Nakon rata, 2001. godine u zgradi hotela s radom počinje Osnovna škola Grivica, prva privatna škola u Rijeci. No, nakon malo više od jednog desetljeća škola se gasi zbog nedostatka interesa za upis novih učenika.

Hotel „Jadran“

Za potrebe gradnje velikog kupališta i hotela osnovan je 1911. godine kupališni konzorcij „Jadran“, sačinjen od četvorice bogatih sušačkih poduzetnika: Ante Bačića, Franje Tomašića, Bože Kolacia i Vinka Širole. Ukupno tri godine bile su potrebne za ishođenje građevinske dozvole, dovođenje struje sa Brajdice i opsežne građevinske radove. Temelji zgrade hotela nalaze se u moru, a hotel je izgrađen od armirano-betonske konstrukcije što je u to doba značilo korištenje najsuvremenijih metoda izgradnje.

Hoteli_Park_i_Jadran-2 Hotel i kupalište “Jadran” na razglednici iz 1919. godine

Hotel „Jadran“ otvoren je tri godine kasnije, točnije – 28. lipnja 1914., na dan kad je u Sarajevu ubijen Franjo Ferdinand.
Hotel na pet katova imao je 50 soba, a kupalište 40 kabina.
Nakon rata hotel „Jadran“ je u vlasništvu tvrtke „Leo Sušanj i drug“.

Hoteli_Park_i_Jadran-3 Hotel “Jadran” i Pećine potkraj 1930-ih

Za razliku od hotela „Park“, sudbina hotela „Jadran“ je puno svjetlija. Uz nekoliko obnova sačuvan je najveći dio prepoznatljivih arhitektonskih elemenata.
Na pedesetu godišnjicu od otvorenja, 1964. godine kompletno je preuređen i dograđen je još jedan kat. Hotel tada ima 150 kreveta, terasu s 310 mjesta, kavanu, konferencijsku salu, bazen s morskom vodom… postao je najmoderniji ugostiteljski objekt u gradu. Uređenje interijera potpisuje poznati arhitekt Igor Emili, koji je angažirao slikara Edu Murtića i kipara Dušana Džamonju. Sredinim sedmadesetih uništena su njegova dva reljefa, a u adaptaciji 1998. godine interijer koji je projektirao Igor Emili doživio je velike promjene.
Danas hotel „Jadran“ posluje u sastavu tvrtke „Jadran hoteli d.d“. Nakon zadnje adaptacije hotel ima 66 soba i tri luksuzna apartmana, a orijentiran je na poslovnu klijentelu.

Ukoliko vas interesira povijest i ostalih riječkih hotela pogledajte još:

RIJEČKI POVIJESNI HOTELI – USPON I ZLATNO DOBA (1)
HOTEL “EUROPA” – NAJVEĆI I NAJPRESTIŽNIJI RIJEČKI HOTEL (2)
HOTEL “LLOYD” – SUSJED “EUROPE” KOJI JE ČESTO MIJENJAO VLASNIKE (3)
„DEÁK“- OD HOTELA DO DOMA SINDIKATA (4)
“HOTEL DE LA VILLE” – NAJVEĆI U NIZU HOTELA NA BRAJDI (5)
HOTEL “BONAVIA” – PRIČA KOJA TRAJE 145 GODINA (6)
HOTEL “EMIGRANATA”: SLJEDEĆA POSTAJA – NEW YORK (7)
“CONTINENTAL” – NAJSTARIJI HOTEL GRADA NA RJEČINI (8)
HOTEL “SUŠAK” – U ŽIŽI DRUŠTVENOG I KULTURNOG ŽIVOTA (9)

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea